NATO-rakéta végzett Kadhafi legkisebb fiával

Kadhafi meggyilkolt fiának háza, romokban
Vágólapra másolva!
Kis híján légi csapás áldozata lett Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szombaton, amikor rakétatalálat érte azt az épületet, amelyben tartózkodott. A NATO által végrehajtott támadást Kadhafi megúszta, de három unokája és legkisebb fia, a 29 éves Szejf al-Arab életét vesztette a líbiai kormányszóvivő szerint. A támadás után feldühödött tömeg rohamozta meg több ország tripoli külképviseletét.
Vágólapra másolva!

Szombaton rakétatalálat érte Moammer el-Kadhafi líbiai vezető tartózkodási helyét Tripoliban. Legalább három, a NATO egyik harci gépe által kilőtt rakéta találta el Kadhafi fia, Szejf al-Arab egyszintes házát a líbiai főváros, Tripoli egyik lakónegyedében. "A robbanásban életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája, de a líbiai vezető túlélte a támadást" - közölte vasárnapra virradóra a líbiai kormány szóvivője.

"A vezető jó egészségnek örvend. Nem sérült meg. Felesége is jól van. A támadás következtében azonban elhunyt a 29 éves Szejf al-Arab Kadhafi testvér, és a vezető három unokája" - idézte az AP híradását az amerikai Washington Post napilap internetes kiadása. Az épület súlyosan megrongálódott a légi csapásban.

A líbiai kormányszóvivő szerint a NATO támadáskor az épületben tartózkodott maga Moammer Kadhafi és a felesége is, illetve más rokonok és barátok is ott voltak. Líbiai illetékesek nyugati újságíróknak megmutatták a lerombolt épületet, amelybe legalább három rakéta csapódott be. Egyes hírügynökségi jelentések szerint az épület olyan súlyos károkat szenvedett, hogy a benne tartózkodók közül aligha élhette túl bárki is a légicsapást, ezért amennyiben Kadhafi még életben van, akkor még a támadás előtt elhagyhatta fia házát. Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg a CNN hírtelevízió tudósítója is, aki ugyancsak járt a helyszínen.

Líbia szerint háborús bűntény történt

A líbiai kormányszóvivő háborús bűnténynek nevezte a NATO-támadást. Szerinte ez hadművelet volt kifejezetten az ország vezetőjének meggyilkolására, amit tilt a nemzetközi jog. Musza Ibrahim hangsúlyozta, hogy a meggyilkolt Kadhafi-fiú nemigen folyt bele az ország, illetve a Líbiában zajló katonai hadműveletek irányításába.

A NATO vasárnap hajnalban annyit közölt, hogy valóban csapást mért egy kormányzati épületre Tripoliban, de nem tudja megerősíteni Kadhafi családtagjainak haláláról szóló híreket. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint a légicsapás egy parancsnoki épület és irányító központ ellen irányult a főváros központjában lévő Báb-el-Azizíja komplexumban. Hangsúlyozta, hogy a NATO kizárólag katonai létesítményeket vesz célba, amelyek kapcsolatba hozhatók Kadhafi hadműveleteivel a líbiai nép ellen. Charles Bouchard hozzátette: értesült azokról a meg nem erősített jelentésekről, hogy Kadhafi családtagjai vesztették életüket, és sajnál "minden emberi veszteséget, kiváltképpen, ha ártatlan polgárok kerülnek bajba a konfliktus következtében".

Az ellenzék szerint a meggyilkolt fiú sohasem létezett

Szejf al-Arab a líbiai vezető hatodik fia volt, aki egészen a közelmúltig Németországban, Münchenben tanult, de többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel. Egyszer a közlekedési rendőrök büntették meg, mert túl hangos volt Ferrarijának kipufogója, máskor verekedésbe is keveredett a müncheni "4004" nevű klubban, miután barátnője - nem tudni miért - sztriptízbe kezdett, és a kidobók el akarták távolítani, mire az ifjú Kadhafi nekik esett. (Kadhafi családjáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

A líbiai ellenzék szóvivője azonban kételyeket fogalmazott meg a bejelentés hitelességével kapcsolatosan. Mint mondta a CNN hírtelevíziónak: sosem hallottak Kadhafi Szeif el-Arab nevű fiáról, amíg ki nem tört a lázadás Líbiában. Abdel Hafiz Goga szerint mindezt kitalálta a Kadhafi-rezsim, hogy rokonszenvet vívjon ki magának.

Megtámadta a tömeg az ENSZ és Nagy-Britannia külképviseletét

A BBC brit közszolgálati orgánum internetes oldala azt írta, hogy az ENSZ kimenekíti összes alkalmazottját Tripoliból, miután a világszervezet irodáit megrohamozta egy helyiekből álló csoportosulás. Egy ENSZ-alkalmazott szerint a líbiai kormány bocsánatot kért a "feldühödött tömeg" által elkövetett támadásért.

Ugyancsak a BBC szerint egy hasonló támadásban lerombolták Nagy-Britannia tripoli nagykövetségének egyik épületét, és több egyéb ország diplomáciai képviselete is sérüléseket szenvedett. Brit diplomaták jelenleg nem tartózkodnak a nagykövetségen. A hírre William Hague brit külügyminiszter bejelentette, hogy kiutasították Líbia londoni nagykövetét.