Virrasztást tartottak Rómában II. János Pál boldoggá avatása előtt

Vágólapra másolva!
Mintegy kétszázezer hívő vett részt Rómában a néhai II. János Pál pápa tiszteletére tartott virrasztáson szombat este, egy nappal az egykori katolikus egyházfő boldoggá avatási szertartása előtt.
Vágólapra másolva!

Gyertyás virrasztást tartottak Róma több helyszínén szombat este II. János Pál tiszteletére. A Független Hírügynökség beszámolója szerint az eseményen megjelent Marie Simon-Pierre nővér, az a francia apáca is, aki állítása szerint a pápához imádkozva gyógyult meg a Parkinson-kórból. A Vatikán az ő felépülését ismerte el II. János Pál csodájaként, megnyitva az utat a pápa boldoggá és majdani szentté avatása előtt. Utóbbihoz ugyanakkor az egyházfő még egy csodatételét kell hivatalosan elismernie a Vatikánnak.

A szombat esti virrasztás a kezdete volt a hétfőig tartó boldoggá avatási eseményeknek. A vatikáni hatóságok vasárnap reggel fél hatkor kezdték el beengedni a hívőket a Szent Péter térre, ahova a rendezők nagyjából félmillió embert várnak. Kilenc órától II. János Pál egyik kedvenc, Szűz Mária tiszteletére mondott imáját éneklik majd több nyelven is. A hivatalos szertartás 10 órakor kezdődik a téren, amelynek keretében XVI. Benedek pápa imával fogja boldoggá avatni II. János Pált. Fél egykor a pápa, majd utána a zarándokok róhatják le tiszteletüket II. János Pál koporsója és ereklyéje előtt a Szent Péter székesegyházban. Hétfőn a Szent Péter téren hálaadó misét tartanak, amelyet Tarcisio Bertone, Vatikán államtitkára celebrál. II. János Pál koporsóját ezután a Szent Péter Székesegyházban, Michelangelo híres szobra, a Pieta mellett helyezik el.

A vasárnapi ünnepségen 87 nemzetközi delegáció vesz részt, beleértve az Európai Unió küldöttségét, amelynek tagja Herman Van Rompuy, az unió elnöke, a néhai pápa honfitársa, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A Vatikánba utazik a magyar kormány küldöttsége is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vezet.