Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel - jelentette be vasárnap éjjel Barack Obama amerikai elnök. A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

"Igazságot tettünk" - fogalmazott Barack Obama vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok végzett Oszama bin Ladennel (Obama teljes beszédét itt hallgathatja meg).

Az elnök elmondása szerint az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre Pakisztánban, amely tűzharc során megölte bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki sem esett el. A katonák ügyeltek a polgári áldozatok elkerülésére - hangsúlyozta az amerikai elnök.

A washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselőjének elmondása szerint Oszama bin Ladennel együtt öt ember (a családtagjai) halt meg a katonai műveletben. A CNN egy, a katonai műveletet jól ismerő személyre hivatkozva azt írta, hogy az al-Kaida vezetőjével fejlövés végzett. A helikopterek egy észak-pakisztáni légi bázisról indultak bevetésre. A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város, Abbotábád Bilal nevű negyedében - közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, melyet elmondása szerint a földről találhattak el. Esetleges sebesültekről nem tett említést, zt azonban elmondta, hogy a rajtaütés során asszonyok és gyerekek kerültek fogságba.

Bin Ladent a beszámolók szerint a pakisztáni főváros közelében ölték meg. Az amerikai hírszerzés korábban azonban azt feltételezte, hogy bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén.

Az al-Dzsazíra pakisztáni tudósítója szerint bin Laden likvidálása meglepetés, de komoly megmozdulások nem várhatók. "Többen úgy gondoltak bin Ladenre, mint hősre, de ennek ellenére kicsi az esélye az utcai megmozdulásoknak. Legfeljebb néhány helyen tiltakoznak majd vallási csoportok". Az arab híroldal tájékoztatása szerint az afgán hatóságok szimbolikus győzelemnek nevezték Oszama bin Laden halálát, mivel bin Laden közvetve már nem irányította az al-Kaidát.

Barack Obama vasárnap éjjel elmondta azt is, hogy a múlt héten adott parancsot bin Laden megsemmisítésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ van az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Obama hangsúlyozta, hogy az akció "nem az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muszlim vezető". Barack Obama szerint bin Laden megölésében az amerikai hadsereg segítséget kapott a pakisztáni titkosszolgálattól. A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Iszlámábád közelében.

A Fehér Ház előtt, az első híradások nyomán, a hivatalos bejelentést megelőzően több százan, amerikai zászlókat lengetve spontán ünneplésbe kezdtek. Az [origo] a helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a Fehér Ház előtt ünneplő többezres tömegben főleg középiskolások vannak. A hangulat a fesztiválokét idézi, a tömeg rendszeresen elénekli a himnuszt, hangosan éltetik az országot, zászlókat lengetnek, felmásznak a fákra és a lámpaoszlopkra. A fiatalok twittereznek, a szüleiket hívják, időnként pedig az év végi vizsgák eltörlését követelik, a tömegben megjelent több "Fuck Yeah America" transzparens is. Egy megfigyelő szerint helyi időben fél egykor már többen voltak a Fehér Ház előtt, mint ahányan Barack Obama választási győzelmének napján.

Az amerikai diplomáciai épületekben az egész világon elrendelték a legmagasabb védelmi készültséget, és egy, az Egyesült Államok állami apparátusából származó hír szerint hamarosan a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat is figyelmeztetik - írja a CNN. Egyes források szerint elképzelhető, hogy az al-Kaida tagjai bosszút akarnak majd állni az amerikai embereken, vagy szervezeteken. Ahmed Rasid, a BBC vendégszerzője szerint is megnőtt a veszélye annak, hogy öngyilkos merényleteket hajtanak végre az Egyesült Államokban van Európában metró, illetve vasútállomásokon. Lehetséges célpontnak nevezete a nyugati katonai egységeket, a nagykövetségeket is, illetve emberrablásokat is elképzelhetőnek tart.