Pakisztáni kirakatvárosban ölték meg Oszama bin Ladent

Pakisztán, Abottabad, al kaida, Oszama bin Laden, Rejtekhely,
Vágólapra másolva!
A pakisztáni hadsereg legfontosabb kiképzőtáborának szomszédságában terül el és Pakisztán egyik felkapott turisztikai célpontjának számít Abbottabad, ahol megölték vasárnap Oszama bin Ladent. A város fejlett oktatással rendelkezik, itt a legalacsonyabb az írástudatlanok aránya Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

"A fenyők városa" - hirdeti magáról a pakisztáni fővárostól, Islamabadtól 50 kilométerre fekvő Abbottabad honlapja, ahol vasárnap amerikai katonák megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. Két évvel ezelőtt a CIA már nagyjából behatárolta Pakisztánban azt a területet, ahol Oszama bin Laden bújkálhat, és tavaly augusztusban leszűkítették a lehetséges területet Abbottabad környékére.

A várost az 1840-es években a brit helyőrség alapította, és az első megbízott vezetőről, Major James Abbott-ról nevezték el. Az ország északnyugati tartományában fekvő település 1260 méterrel fekszik a tengerszint felett. Egy 1998-as népszámlálás szerint 81 ezren éltek a városban, a Wikipedia egy 2006-os becslésre hivatkozva azt írja, 120 ezren élnek Abottabadban.

A városban súlyos károkat okozott a 2005-ös kasmíri földrengés, amiben több régi épület is összeomlott, bár az épületek többsége nem sérült súlyosan.

A vitatott hovatartozású Kasmír közvetlen közelében fekvő Abbottabad egész Pakisztánban híres kellemes időjárása, fejlett oktatási intézményei és katonai objektumai miatt. A hegyek között elterülő város az ország egyik ismert turisztikai célpontja fekvése és időjárása miatt. A Google műholdas térképe szerint a városban van atlétikai pálya, golfklub, több park és egy nagy könyvtár is.

Forrás: AFP/Farooq Naeem
Oszama bin Laden háza Abbottabadban. Bin Ladenről a képre kattintva nézhet meg több képet.

Abbottabadban van az egy főre eső legtöbb oktatási intézmény a 170 milliós Pakisztánban, az írástudatlanság is itt a legalacsonyabb az országban. 2009-es adatok szerint a pakisztániak 57 százaléka írástudatlan volt. A várostól öt kilométerre fekvő Kakulban található a pakisztáni hadsereg legfőbb kiképzőközpontja, a Pakistan Military Academy (Pakisztáni Katonai Akadémia).

A város legelterjedtebb tömegközlekedési eszköze a platós Suzuki terepjáró, amelyen 8-13 ember elfér.

Oszama bin Ladenről szóló cikkeinket itt olvashatja.