Elismeri kudarcát a pakisztáni hírszerzés

Vágólapra másolva!
"Jók voltunk, de nem voltunk istenek" - magyarázzák a pakisztáni titkosszolgálatnál, miért nem találták meg korábban az országban rejtőzködő Oszama bin Ladent.
Vágólapra másolva!

Kudarcként értékeli az ISI, a pakisztáni titkosszolgálat, hogy állításuk szerint nem tudtak az al-Kaida-vezér tartózkodási helyéről - írja a BBC. A hírszerzés egyik - név nélkül nyilatkozó - tisztségviselője elmondta, embereik 2003-ban már rajtaütöttek azon az abbottabadi rejtekhelyen, ahol az amerikai katonák vasárnap éjjel megölték Oszama bin Ladent. Feltételezték ugyanis, hogy az al-Kaida egyik embere rejtőzködik ott, de senkit sem találtak, és azóta nem is tértek oda vissza. "Jók voltunk, de nem voltunk istenek" - idézte a BBC a pakisztáni hírszerzés emberét. A tábor egyébként mindössze néhány száz méterre található a pakisztáni katonai elitet nevelő akadémiától.

Az ISI munkatársa újabb részletekkel is szolgált a vasárnapi rajtaütésről. Szerinte a támadás időpontjában 17-18 ember lehetett a rejtekhelyen, az amerikai katonák pedig egy embert - feltehetően bin Laden fiát - élve vittek magukkal. "Mire reagálhattunk volna, az amerikai katonák bementek, és már jöttek is ki" - igyekezett vázolni a történteket, illetve a meglepetést, amit állítása szerint nekik is okozott a kommandó. A BBC pakisztáni tudósítója viszont úgy értesült, hogy egy órával az akció előtt a tábor mellett lakókat helyi katonák szólították fel, hogy kapcsolják le a villanyt. Az ISI nyilatkozó embere kitartott amellett, hogy ez nem igaz, nekik nem volt tudomásuk a készülő támadásról.