Izraelnek nem tetszik a palesztin szervezetek megbékélése

Vágólapra másolva!
Négy év után szerdán békemegállapodást írt alá Kairóban a palesztin elnök és az iszlámista Hamász vezetője. A béke tartósságát azonban megkérdőjelezi az, hogy Izrael leállította a Palesztin Hatóságnak járó adóvisszatérítések átutalását.
Vágólapra másolva!

Egyiptomi közreműködéssel békét kötött egymással a Fatah és a Hamász, a két palesztin szervezet célja, hogy egységkormányt hozzon létre és így irányítsa Ciszjordániát és a Gázai övezetet. A palesztinok szerint ez a megállapodás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy független államot hozzanak létre - írja a Reuters hírügynökség.

A palesztinok úgy döntöttek, hogy "mindörökre túllapoznak a megosztottság sötét oldalán" - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a megbékélési egyezmény kairói ünnepségét megnyitó beszédében. "Bizonyosak vagyunk abban, hogy amíg egységesek vagyunk, sikerrel járunk - mondta. Hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek "választania kell a telepesítés és a béke között". Az elnök azzal is vádolta a zsidó államot, hogy a palesztin tábor "megosztottságának végét ürügyül használja fel a béketárgyalások kikerülésére".

"Jó hírt jelentünk be Egyiptomból, amely mindig vállalta nemzeti és történelmi felelősségét a palesztin néppel szemben - folytatta Abbász. "Négy fekete év kárt okozott a palesztinok érdekeinek. Most azért gyűltünk össze, hogy kifejezzük egységes akaratunkat" - mondta a palesztin elnök.

Az egyiptomi hírszerzés székházában rendezett ünnepségen a Fatah mozgalmat vezető Abbászon kívül jelen van többek között Háled Mesaal, a rivális, iszlamista Hamász mozgalom politikai vezetője, Amr Músza, az Arab Liga főtitkára, Nabíl al-Arabi egyiptomi külügyminiszter és Murád Muáfi, a hírszerzési ügyek minisztere is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár magas rangú küldöttet menesztett az eseményre Robert Serry közel-keleti megbízott személyében.

Izrael élesen bírálja a most kötött palesztin békemegállapodást, amelyben az általa terrorszervezetnek tekintett Hamász erősödését látja. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu felmondta a a palesztinokkal között megállapodást, és leállította a Palesztin Hatóságnak járó adóvisszatérítések átutalását, mondván, hogy a Fatahnak választania kell Izrael és az iszlámista Hamász között.