Nem hozzák nyilvánosságra a Bin Laden holttestéről készült felvételeket

Vágólapra másolva!
Barack Obama szerdán úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az Oszama bin Laden holttestéről készült felvételeket - közölte a CNN-nek nyilatkozó, Fehér Házhoz közeli forrás.
Vágólapra másolva!

A CNN-nek nyilatkozó washingtoni forrás szerint nem hozzák nyilvánosságra az Oszama bin Laden holttestéről készült felvételeket. Barack Obama amerikai elnök döntött így, függetlenül attól, hogy korábban Leon Panetta, a CIA igazgatója a publikálás mellett érvelt.

A felvételek nyilvánosságra hozása mellett érvelők szerint a képek eloszlathatták volna a kételyt, és mindenki számára egyértelművé vált volna, hogy Oszama bin Laden meghalt, de a BBC washingtoni tudósítójának információi szerint Barack Obama szerint ez nem érte volna meg az ezzel járó kockázatot. A BBC szerint a Fehér Ház végül azért döntött a felvételek zárolása mellett, mert azok durvasága túlzottan felkorbácsolta volna az érzelmeket.

Obama a CNN forrása szerint úgy vélte, hogy csak kevesen kérdőjelezik meg Bin Laden halálát, és azokat, akik az összeesküvés elméletekben hisznek, úgysem lehet meggyőzni. Az ügyben Obamával értett egyet a védelmi miniszter, Robert Gates, valamint a külügyminiszter Hillary Clinton is. A CIA igazgató Panetta korábban azzal érvelt, hogy egyszer valószínűleg úgyis nyilvánosságra kerülnek a Bin Laden holttestéről készített képek, ezért jobb lenne azokat az amerikai hatóságok felügyelete mellett megmutatni.

Barack Obama később azzal indokolta döntését, hogy a fotók erőszakra ösztönöznének. Az amerikai elnök szerette volna elkerülni, hogy a fotók az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat propagandaeszközévé váljanak. "Nincs kétség afelől, hogy megöltük Oszama bin Ladent. Soha többé nem látják majd bin Ladent ezen a földön járni" - mondta Obama.

Egy felmérés szerint tízből hat amerikai véli úgy, hogy az al-Kaida Bin Laden halála után válaszcsapást mér az Egyesült Államokra.