Magyarellenes plakátjaival toborozna híveket a Szlovák Nemzeti Párt

Vágólapra másolva!
"Hazánkban ne legyünk idegenek" feliratú óriásplakátokat jelentetett meg Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt. Ján Slota pártja ahhoz a népszavazási kezdeményezésükhöz gyűjtene így híveket, mellyel kizárólagossá tennék a szlovák nyelvet a hivatalokban.
Vágólapra másolva!

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a Szlovák Nemzeti Párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik szlovákul: "Nebudme doma cudzincami!", ami magyarul azt jelenti "Hazánkban ne legyünk idegenek!". A főfelirat alatt pedig ez olvasható: "Nechceme zit vo Felvidéku!", tehát "Nem akarunk a Felvidéken élni!".

Az óriásplakátok országszerte megjelentek, a magyarlakta régiókban is, például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban" - olvasható a lapban.

"A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult" - nyilatkozta szerdán Ján Slota, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A párt június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján tervezi megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját. "Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult, jelenlegi SNS-hez" - jegyzi meg az Új Szó.