Nem tetszik Pakisztánnak az Egyesült Államok katonai akciója

Vágólapra másolva!
Szuverenitása megsértésének nevezte, és az együttműködés felülvizsgálatát helyezte kilátásba a pakisztáni katonai vezérkar az Egyesült Államok hétfői, Oszama bin Ladent megölő katonai akciója után.
Vágólapra másolva!

Pakisztán felülvizsgálja az Egyesült Államokkal folytatott együttműködést, ha az USA újabb rajtaütést hajt végre országa területén, Oszama bin Laden megölését pedig az ország szuverenitása megsértésének minősítette csütörtökön a pakisztáni vezérkar. A vezérkar főnöke, Asfak Kajani leszögezte: bármilyen hasonló akció, amely megsérti Pakisztán szuverenitását, az Egyesült Államokkal folytatott katonai/hírszerzési együttműködés szintjének felülvizsgálatát vonja maga után.

A hadsereg azt is sürgetné, hogy a "minimálisan szükséges" szintre csökkentsék a Pakisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszámát. A vezérkar egyúttal vizsgálatot ígért annak kiderítésére, hogyan maradt rejtve a helyi hírszerzés előtt, hogy Oszama bin Laden Pakisztánban bujkál. Szalman Basir külügyi államtitkár cáfolta, hogy a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) összejátszott volna a terrorszervezettel. Basir csütörtökön "téves feltételezésnek, rosszindulatú gyanúsításnak" minősítette ezeket az állításokat.

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben magyar idő szerint hétfőn hajnalban megölte Oszama bin Ladent Pakisztánban. Az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre, a tűzharc során megölt al-Kaida-vezér holttestét hullámsírba helyezték.

Az Oszama bin Laden megöléséről szóló [origo]-s cikkeket itt olvashatja.