Bezártak egy atomerőművet Japánban

Vágólapra másolva!
Egy erős földrengés a fukusimaihoz hasonló katasztrófát okozna a Hamaoka erőműben, ezért a japán kormány úgy döntött, leállítja a létesítmény működését.
Vágólapra másolva!

Elővigyázatosságból leállítottak egy Tokiótól délkeletre, a Csendes-óceán partján található erőművet Japánban. A szakértők szerint ugyanis 90 százalék esély van rá, hogy a területet erős földrengés sújthatja a következő évtizedekben.

A japán kormány pénteken felszólította az üzemeltetőt, hogy zárja be a Hamaoka erőmű reaktorait, amíg a létesítményt át nem építik földrengés- és szökőárbiztossá. Az erőmű sérülékeny, ezért súlyos, a fukusimai erőműhöz hasonló károkat tudna okozni Japánnak - mondta Kan Naoto japán miniszterelnök. "Az intézkedés első számú célja a japán emberek biztonságának védelme" - fogalmazott a kormányfő a CCN online kiadása szerint.

Az erőmű három reaktorából jelenleg kettő működik, a harmadik a szokásos ellenőrzés miatt áll. Amint biztonságosabbá, azaz földrengésnek és szökőárnak ellenállóvá teszik, újra be lehet indítani - mondta Kan.