Letette a hivatali esküt a fél éve megválasztott elefántcsontparti elnök

Vágólapra másolva!
Pénteken letette a hivatali esküt Alassane Ouattara új elefántcsontparti államfő. Ouattara még novemberben nyerte meg a választást, de végül csak erőszakkal tudta eltávolítani az elnöki székből Laurent Gbagbót. Ouattarát május 21-én iktatják be hivatalába.
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküt pénteken Alassane Ouattara, Elefántcsontpart új államfője, öt hónappal az elnökválasztás után, amely csaknem kettészakította a nyugat-afrikai országot, és hónapokon át tartó, több száz halálos áldozattal járó ellenségeskedéshez vezetett.
Az eskütételt az ország gazdasági központjának számító Abidzsánban tartották, az új elnököt május 21-én iktatják be hivatalába.

Az elnökválasztás tavaly november 28-án tartott második fordulóját Alassane Ouattara nyerte meg, de az előző elnök, Laurent Gbagbo nem ismerte el vereségét, négy hónapig a végsőkig ellenállt, így ismét a polgárháború réme fenyegetett. Az erőszakba és vérontásba fulladt politikai válság megbénította a világ legnagyobb kakaótermelő országának gazdaságát, és a kakaóbab exportjának január végi befagyasztása rekordmagasságba repítette a világpiaci árakat.

Gbagbót végül április 11-én letartóztatták, és jelenleg egy Abidzsántól 700 kilométerre északra fekvő városban tartják házi őrizetben.