Gyözelme után függetlenségi népszavazást ígér a Skót Nemzeti Párt

Vágólapra másolva!
Történelmi sikert ért el a skót tartományi választáson a Nemzeti Párt. Vezetője már a következő négy évben népszavazást kezdeményez az angol-skót unió felbontásáról, bár elemzők szerint a szakítás valószínűsége egyelőre csekély.
Vágólapra másolva!

Jelentős siker küszöbén áll a Skót Nemzeti Párt. A politikai erő a péntek délutánig beérkezett adatok alapján 65 mandátuomot szerzett a 129-ből a csütörtöki skót tartományi választáson, és további győzelmekre is számíthat. A Strathclyde Egyetem professzora a BBC-nek azt mondta, a nemzetiek megszerezhetik akár a nagy többséget is a képviselőházban, bár mások ezt túlzásnak vélik. Mindenesetre a Guardian brit lap internetes kiadása megemlíti, hogy az SNP ilyen mértékű győzelme teljesen váratlan volt. Egyetlen pártnak sem volt még ekkora többsége a skót parlamentben.

A Skót Nemzeti Pártot vezető Alex Salmond történelminek és egyben vízválasztónak nevezte sikerüket, majd nyomban bejelentette: a következő négy évben népszavazást tartanak az angol-skót unió felmondásáról. Ő például nagyobb gazdasági önállóságot szeretne a skót parlamentnek, saját társasági adó kivetését, hitelfelvételi jogosítványaik mértékét pedig 5 milliárd fontig növeléné. Az SNP elszakadási programja amúgy az önálló skót állam finanszírozását elsősorban az északi-tengeri lelőhelyekről felszínre hozott nyersolajra alapozná. A brit alkotmány szerint az Egyesült Királyság egységes állam egy szuverén parlamenttel és kormánnyal. Ugyanakkor az 1990-ben alkotott devolúciós szabályok alapján az országok korlátozott önkormányzati jogokat kaptak, amelyeket azonban a brit parlament módosíthat. Ennek értelmében tehát a skót parlament sem szuverén.