Szankciókat vezet be az Európai Unió egyes szíriai vezetők ellen

Vágólapra másolva!
Legkevesebb hatan meghaltak pénteken Szíriában, amikor a biztonsági erők alakulatai tüzet nyitottak a hatalom ellen tüntető több tízezres tömegbe. Az Európai Unió szankciókat vezet be a damaszkuszi vezetés több tagja ellen. Zároltál Bassár-el Aszad elnök külföldi vagyonát is.
Vágólapra másolva!

A hatalom ellen tüntetők közé lőttek pénteken a szíriai biztonsági erők. Az ország középső részén fekvő Homsz városban legkevesebb öten meghaltak, de áldozatokról érkeztek hírek Hamából is. Egy homszi szemtanú szerint az ellenzékiek békésen demonstráltak a harag napján, amikor a biztonsági erők felsorakoztak a város főterénél, és tüzet nyitottak rájuk. "Mindenki félt", a lövedékek úgy hullottak, mint az eső, tette hozzá a France 24 televíziós csatorna online oldala szerint. Igaz, a brutális fellépés semmiképp sem mondható előzmény nélkülinek, emberi jogi szervezetek szerint a demonstrációk március közepi kirobbanása óta legalább 565 civil és 100 katona vesztette életét Szíriában. Pénteken mégis tízezrek tüntettek Damaszkuszban és annak külvárosaiban, valamint Homszban, Hamában, Bánjászban és Kamisliban.

Szíriában, ahol februárban még érdeklődés hiányában elmaradt az egyiptomi és tunéziai mintára meghirdetett demonstráció, mostanra vált országos méretűvé a kormány elleni tiltakozás. Az első komolyabb tiltakozások március végén kezdődtek, ám azok csak a délen fekvő Dernaa városát forgatták fel. Miután azonban a hatóságok erőszakkal próbálták letörni a forrongást, az futótűzként terjedt az ország középső és északi részébe is. A tüntetők kezdetben csak reformokat követeltek, mostanra azonban radikálisabbá váltak, jelszavaik között most már egyértelműek az államfő megbuktatását követelő szólamok.

Ban Ki Mun az ENSZ főtitkára közben bejelentette: a szíriai vezetés beleegyezett, hogy a világszervezet humanitárius egységei belépjenek az országba. Ennek dacára az Európai Unió kormányai pénteken megállapodtak, hogy befagyasztják a külföldön tartott szíriai pénzeket, és utazási korlátozásokat vezetnek be azokkal a damaszkuszi tisztségviselőkkel szemben, akik felelőssé tehetők az országban zajló tüntetések erőszakos leveréséért. Az intézkedés Bassár el-Aszad elnökre is vonatkozik - írja a Reuters brit hírügynökség.

Ugyancsak pénteken tízezrek vonultak az utcára Jemenben is, ahol a tiltakozók Ali Abdullah Saleh elnök lemondását követelték.

Az arab világban januárban kezdődő forrongásokról és tüntetésekről szóló [origo]-s cikkeket itt találja.