Vonatrobbantásra készülhetett az al-Kaida szeptember 11. évfordulójára

Vágólapra másolva!
Az Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyén talált dokumentumok és dvd-k alapján amerikai illetékesek azt állítják, hogy az al-Kaida vonatrobbantásra készült az Egyesült Államokban, a szeptember 11-ei terrortámadások tizedik évfordulóján. Az amerikai védelmi minisztréium ennek ellenére nem emelte a terrorveszély szintjét.
Vágólapra másolva!

Amerikai kormánytisztviselők az Oszama bin Laden rejtekhelyén talált bizonyítékokra hivatkozva azt állítják, hogy a terrorista vezér merényletet tervezett egy amerikai vasútvonal ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Az illetékesek most vizsgálják Oszama bin Laden pakisztáni búvóhelyén talált számítógépeket, DVD-ket, és más dokumentumokat. Ezek alapján névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők elmondták, hogy az al-Kaida 2010 februárjában vette fontolóra, hogy az évfordulón vasúti célpontot támad meg az Egyesült Államokban, de a feltételezett merénylet helyszínét nem nevezték meg.

Az amerikai védelmi minisztérium ennek ellenére úgy döntött, hogy továbbra sem emeli a terrorveszély miatti riasztás szintjét, igaz, bin Laden megölése óta az országban megerősítették a terrortámadások potenciális célpontjainak őrizetét, beleértve a határátkelőhelyeket és a reptereket. Az amerikai hatóságok a most nyilvánosságra hozott értesülések előtt is tudták, hogy a vasúthálózat az al-Kaida célpontja lehet. A 2008-as hálaadásnapi ünnepségek előtt egy, a New York körül közlekedő vonatok elleni lehetséges támadásra figyelmeztettek.

A BBC szerint Barack Obama amerikai elnök pénteken, a Kentucky állambeli Fort Campbellben magánbeszélgetésen fogadja a haditengerészet elitegységének, a SEAL-csoportnak a tagjait, akik részt vettek az Oszama bin Laden elleni akcióban.