Az atomenergia használata ellen tüntettek Japánban

Vágólapra másolva!
Egy nappal az után, hogy Kan Naoto japán miniszterelnök leállíttatta a hamaokai atomerőművet, több ezren tüntettek az atomenergia használata ellen Tokióban. A tüntetők egyelőre szkeptikusak, hogy valójában mikor állítják le az erőművet. Az atomerőmű üzemeltetője szerint kérdéses, hogyan lehet megoldani a térség energiaellátását a környék egyetlen atomerőműve nélkül, ezért további tárgyalásokat szorgalmaznak.
Vágólapra másolva!

Ezrek tüntettek a japán fővárosban az atomenergia alkalmazása ellen szombaton, két hónappal az után, hogy egy pusztító földrengés és szökőár a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris balesetet okozta az országban. Tokió egyik parkjában az esős idő ellenére több ezer tiltakozó gyűlt össze. Transzparenseiken olyan jelszavakat lehetett olvasni, mint hogy "Az atom elavult" vagy "Az energiapolitika megváltoztatását akarjuk".

Kan Naoto miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy az aggodalmak miatt, elővigyázatosságból leállítják a hamaokai atomerőművet, amely szintén nagyon földrengésveszélyes helyen található, Tokiótól alig 170 kilométerre délnyugatra és a metropolisz Nagojától száz kilométernyire, egy ipari régió szívében.

A japán kormány pénteken felszólította az üzemeltetőt, hogy zárja be a Hamaoka erőmű reaktorait, amíg a létesítményt át nem építik földrengés- és szökőárbiztossá. Az erőmű három reaktorából jelenleg kettő működik, a harmadik a szokásos ellenőrzés miatt áll. Amint biztonságosabbá, azaz földrengésnek és szökőárnak ellenállóvá teszik, újra be lehet indítani - mondta Kan.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A szombati tüntetők némelyike örömét fejezte ki a bejelentés miatt, kétségüket fejezték ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy valójában mikor állítják le a hamaokai reaktorokat, és hogy a kormány egyelőre nem foglal világosan állást általában a nukleáris energia hasznosításának jövőjével kapcsolatban. Közben a tulajdonos Chubu Electric Power társaság megkérdőjelezte Kan Naoto miniszterelnök előző napi bejelentését.

A cég igazgatótanácsának szombati ülésén nem hoztak döntést a hamaokai erőmű leállításáról. Mint a részvevők elmondták, folytatni kell a tárgyalásokat egyebek közt arról, hogy az erőmű leállítása milyen hatással lenne a társaság gazdálkodására, s miképp lehet biztosítani az óriás termelőcégeket - köztük a Toyota és a Suzuki autógyárait - befogadó ipari terület energiaellátását a térség egyetlen atomerőműve nélkül.