Tankokkal szállták meg a kormányerők a szíriai ellenállók központját

Tank, Szíria, Kormányellenes tüntetők, zavargások, harcok
Vágólapra másolva!
Élőlánccal próbálják megakadályozni a kormányellenes tüntetők azt a katonai akciót, amelynek során szombat hajnalban tankok hatoltak be a szíriai Bánjász városába. A katonai művelet helyi jogvédők szerint azokat a szunniták által lakott területeket érinti, amelyek szembefordultak Bassár el-Aszád elnök uralmával. A helyiek heves fegyverdörésekről beszélnek.
Vágólapra másolva!

Három irányból hatoltak be a városba, és a szunniták által lakott kerületek felé tartanak a szíriai kormányerők tankjai, amelyek szombat hajnalban nyomultak be Bánjász városába - írja a BBC a helyszínen lévő jogvédőkre hivatkozva. Bánjász a kormányellenes tüntetők központja. A jogvédők szerint a katonai művelet nem érinti az alavita felekezet hívei által lakott kerülteket. Az alavita vallás az iszlám síita ágának egyik irányzata, ehhez a kisebbséghez tartozik Bassár el-Aszád elnök, és alaviták töltik be a legtöbb vezető posztot a szíriai hadseregben és biztonsági erőkben.

A támadás órákkal az után történt, hogy az Egyesült Államok kritizálta a szíriai kormányt, amiért a pénteki zavargásokban huszonhét ember meghalt - írja a Reuters. A hírügynökség információja szerint a város kommunikációs vonalait elvágták. "A helyiek heves fegyverdörgést hallanak, és szíriai tengerészeti hajókat látnak Bánjász partjainál" - mondta a Reuters-nek egy, a neve elhallgatását kérő aktivista.

Az AFP hírügynökség információi szerint a tüntetők élőláncot alkottak, hogy ezzel akadályozzák a katonai műveletet. A várost több száz család hagyta el pénteken."Úgy tűnik, hogy meg akarják támadni a várost" - mondta akkor az AFP-nek egy helyi. Szíria több városában pénteken újra sokezres tüntetéseken követelték Aszád elnök távozását, a kormányerők pedig a tömegbe lőttek.

Bánjász szunnita negyedeit azóta uralják a tüntetők, hogy az el-Aszád elnökhöz hű fegyveres civilek egy rendszerellenes tüntetés után autókból tüzet nyitottak a helyi lakosokra, hat ember halálát okozva. A várost több mint egy hete zárta gyűrűbe a szíriai hadsereg, és a folytatódó többezres tiltakozások nyomán kedd óta jelentős erősítést vezényeltek a helyszínre. Jogvédő csoportok szerint az elmúlt hat hét zavargásaiban négyszázan haltak meg Szíriában. Az országban zajló eseményekről itt olvashat részletesen.