A líbiai harcok félbeszakítására szólított fel az ENSZ

Vágólapra másolva!
A harcok félbeszakítására szólította fel a harcoló feleket az ENSZ segélyügyi igazgatója, Valerie Amos Líbiában, hogy kezelni tudják az egyre fenyegető humanitárius válságot. Amos szerint Líbiában már csak pár hónapra elegendő élelmiszertartalék maradt.
Vágólapra másolva!

A líbiai harcok félbeszakítására szólított fel Valerie Amos, az ENSZ segélyügyi igazgatója, hogy kezelni tudják az országban kibontakozó humanitárius válságot. Amos szerint rendkívül rossz helyzetbe került Miszrata, az egyetlen nyugat-líbiai város, amely a lázadó erők kezén van, ahol fogyóban az élelmiszer és az ivóvíz. A segélyügyi igazgató felszólította a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsát, gondoskodjon róka, hogy a harcoló felek betartsák a nemzetközi előírásokat, és közölte, hogy a kazettás bombák, a tengeri és szárazföldi aknák, és a bombázás mind a civilekkel szembeni érzéketlenséget mutatják.

A harcok miatt megszakadtak az ellátási útvonalak, az országot áruhiány bénítja, amely súlyos hatással lesz a népességre a következő hónapokban. Amos szerint már csak néhány hónapra elegendő élelmiszer-tartalék maradt Líbiában. Pénzügyi segítséget is kért, azt mondta, hogy a 144 millió dolláros eddigi kérésüknek csupán a fele érkezett meg adományokban, pedig ennél is nagyobb összegre lenne szükség a megnyugtató segélyezéshez.

Eközben a NATO folytatta légicsapásait. Tripolit az utóbbi hetek legerősebb légi támadása érte, a BBC szerint négy épületet céloztak, köztük Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását, a katonai hírszerzés, illetve az állami televízió épületét. A líbiai kormány szerint az ország gyermekvédelmi hatóságának épületét is találat érte, ahol négy gyerek sérült meg az üvegcserepektől.

Miszratában eközben a lázadók szerint kiverték a külvárosokból a kormányerőket. A várost két hónapja szorongatják a Kadhafihoz hű erők.