Ausztráliában kitüntették a WikiLeaks alapítóját

Vágólapra másolva!
Az emberi jogok érvényesítésében tanúsított "kivételes bátorságáért" kapott rangos ausztráliai kitüntetést Julian Assange, a titkos amerikai diplomáciai sürgönyöket kiszivárogtató WikiLeaks internetes honlap alapítója.
Vágólapra másolva!

A Sydney Békedíj Aranymedáljával tüntették ki Julian Assange-t Ausztráliában. A díjat odaítélő alapítvány a WikiLeaks internetes honlap alapítójának azt az eltökéltségét ismerte el, amellyel küzdött azért, hogy átláthatóbbá váljék a kormányok tevékenysége világszerte.

Korábban csak három ember kapta meg az Aranymedált: a dalai láma, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök és Ikeda Daiszaku japán buddhista vezető.

A WikiLeaks több ezer, a nemzetközi helyzetet elemző titkos amerikai diplomáciai táviratot szivárogtatott ki. A portál az iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatban is nyilvánosságra hozott több ezer dokumentumot.

A 39 éves Assange-t Svédországban nemi erőszakkal vádolják, és Nagy-Britanniában házi őrizetben várja, hogy döntsenek a kiadatásáról. Assange tagadja, hogy 2010 augusztusában Svédországban nemi erőszakot követett el. Hívei szerint összeesküvés áldozata lett a WikiLeaks által közzétett dokumentumok miatt.