Szíria nemkívánatos az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

Vágólapra másolva!
A tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés miatt Szíria nem lesz tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.
Vágólapra másolva!

Szíria az ENSZ képviselőinek nyomására visszavonta jelentkezését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába - jelentette be a szervezet. "Nincs itt az ideje" a szíriai tagságnak - fogalmazott Franciaország ENSZ-nagykövete, emlékeztetve arra, hogy Damaszkusz nem állította le, sőt fokozta a biztonsági erők fellépését a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Az ország helyét Kuvait veheti át - értesült a France24 hírtelevízió internetes oldala. A lap ugyanakkor megjegyzi, ha Szíria helyet kapott volna a tanácsban, nem először fordult volna elő, hogy az emberi jogok elleni visszaélésekkel vádolt országok kerülnek a testületbe. Tagja volt már ugyanis annak Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia is. Sőt Líbia még most is részt vehetne a munkában, de az ottani összecsapások miatt tagságát felfüggesztették.

Mintegy megerősítéseként a Damaszkusz tagsága elleni nemzetközi tiltakozásnak, a helyszínen lévő emberi jogi aktivisták arról számoltak be, hogy a szíriai hadsereg harckocsikkal lőtte Homsz város egyik lakónegyedét. Mindeközben Bassár el-Aszad elnök egyik unokatestvére, Rámi Mahlúf egy amerikai lapnak nyilatkozva leszögezte, hogy családja "nem fog kapitulálni", és a végsőkig harcol.