Long Island-i gyilkosságok: legalább négy különböző tettes

Long Island-i sorozatgyilkos, további emberi maradványokat keresnek Babilon-ban (New York),
Vágólapra másolva!
Emberi maradványok szabályos lerakójává vált New York egyik legkedveltebb strandja, a Long Island-i Gilgo Beach, ahova nyaranta mintegy hatmillió strandoló jár pihenni. A december óta tartó, sorozatgyilkosság ügyében zajló nyomozásban több száz rendőr vesz részt, és az eddigi adatok alapján azt feltételezik, hogy nyolc áldozatot négy különböző gyilkos ölhetett meg.
Vágólapra másolva!

A Long Island-i strandon talált nyolc holttest ügyén dolgozó nyomozók azt feltételezik, hogy négy különböző gyilkos végezhetett az áldozatokkal - írja internetes oldalán a The Guardian című brit napilap. Suffolk megye körzeti ügyésze, Thomas Spota elmondta, hogy úgy tűnik, a nyolc haláleset négy különböző csoporthoz köthető. Leírása alapján a partszakasz, ahova egyébként nyaranta hatmillió strandoló jár, jóformán emberi maradványok lerakójaként szolgált. "Ezt az undorító és gusztustalan dolgot nem hajthatta végre egyetlen gyilkos" - jegyezte meg. Az áldozatok többségét amúgy már azonosították, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan miként ölték meg őket.

A nyomozásban több száz Long Island-i és New York-i rendőr vesz részt. A sorozat egy New Jersey-i prostituált eltűnésével kezdődött, noha pont őt vagy holttestét nem találták meg. Shannan Gilbertet utoljára tavaly májusban látták futva és segítségért kiabálva Oak Beach közelében. A kis óceánparti luxustelepülésen állt egykor a hírhedt Oak Beach Inn mulató, ahol feltalálták a Long Island Iced Tea koktélt. Gilbertet erre a településre invitálta egyik kuncsaftja, egy helyi üzletember. Azt nem tudni, hogy mi történt a találkozón, de a New York Post amerikai bulvárlap szerint utána látták a nőt, amint futva menekül, miközben azt kiabálja: "Meg akarnak ölni!" Mire azonban a szemtanú előkapta telefonját, és felhívta a rendőrséget, ő már eltűnt az éjszakában. Gilbert még fél órán át hívogatta mobiljáról a rendőröket, és azt mondta nekik, hogy azt hiszi, Jones Beachen van (amely 23 kilométerre nyugatra fekszik Oak Beachtől), de nem találták ott - feltehetően nem is jutott el odáig. Az üzletember kuncsaftot tisztázták a gyanú alól, neki a hatóságok szerint nincs köze a nő eltűnéséhez.

A rendőrök Gilbert nyomait követve kezdték átfésülni a tengerpartot, illetve a Long Islanden végighúzódó Ocean Parkway melletti tüskés, cserszömörcés, kullancsoktól hemzsegő bozótost. Így találták meg decemberben négy ember maradványait az Oak Beachtől néhány kilométerre nyugatra fekvő Gilgo Beachen. Ők is prostituáltak voltak, akárcsak Gilbert, és mindannyian a Craigslist hirdetési oldalon kínálták szolgáltatásaikat.

A 2007 nyara és tavaly ősz között eltűnt Maureen Brainard, Melissa Barthelemy, Megan Waterman és Amber Costello egyaránt huszonéves volt. Az amerikai sajtó - többek között a New York Post, és az ABC News hírtelevízió - értesülései szerint halálukat ugyanúgy fulladás okozta, és holttestüket egyaránt vászonzsákba burkolta gyilkosuk.

A rendőrség a nyomozás eddigi adatai alapján meg van győződve arról, hogy mind a négyükkel sorozatgyilkos végzett, bár erre utaló bizonyítékot nem talátak. A másik négy holttestet, illetve emberi maradványt egy mérföldre innen találták meg, a rendőrség szerint ezek három különböző csoporthoz köthetők. Négy maradványból kettő női fej és kéz.

Az egyik áldozat, a húszéves Jessica Taylor prostituáltként dolgozott Washingtonban és New Yorkban, a másikat Jane Doe 6-nak nevezik. A nyomozók összevetették a testrészeket azokkal az emberi maradványokkal, amelyeket 2000-ben és 2003-ban Manorville-ben, a Gilgo Beachtől 45 mérföldre keletre találtak. Feldarabolásuk módja arra utal ugyanis, hogy a gyilkosságok összefüggnek. Újra megnyitottak két korábban lezárt, 1997-es, illetve 2007-es ügyet is, amelyben hasonló módon darabolták fel az áldozatot, mert nem zárják ki hogy egy másik sorozatgyilkos a tettes.


A harmadik, szintén más jellegű felfedezés egy John Doe 8-ként aposztrofált ázsiai férfi, aki erőszakos halált halt. Az ő testét az egyik feldarabolt nő testéhez közel találták meg, de arra nincs bizonyíték, hogy lenne bármilyen közük egymáshoz. Végül a negyedik holttest egy 18 és 24 hónap közötti kislányé, akit egy takaróba csavarva találtak. A testen nem találtak külsérelmi nyomokat, ezért ezt a rendőrség nem is a gyilkossági ügynek tekinti, és vizsgálja halálának okait.

Joseph Pollini, a New York-i John Jay College kriminiológusa, korábban New York-i gyilkossági nyomozó, azt mondta: illik a környék sajátosságaihoz az a lehetőség, hogy a partszakaszt emberi maradványok lerakójaként használták. "Ez optimális hely arra, hogy valaki elásson itt egy holttestet. - mondta. A környéken nincsenek ugyanis kamerák, nem működik semmiféle figyelőszolgálat, ráadásul minden irányból látni, hogy jön-e valaki a hosszú egyenes utcán."