Beperelték a Vatikánt papi pedofília miatt Chicagóban

Vágólapra másolva!
Papi pedofília-ügyek eltussolásában segédkezett a Vatikán egy a Szentszéket beperlő chicagói ügyvéd szerint. Az ügyvéd egy pedofília miatt elítélt chicagói pap egyik áldozatának anyja nevében perelte be a Vatikánt. A papot korábban öt év szabadságvesztésre ítélték, a chicagói érsekség 2008-ban pedig már több millió dolláros jóvátételt fizetett ki miatta.
Vágólapra másolva!

Keresetet nyújtottak be kedden a Vatikán ellen egy pedofília miatt elítélt chicagói pap egyik áldozatának anyja nevében. A keresetet benyújtó Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a Szentszék segédkezett a papi pedofília-ügyek, így a chicagói Daniel McCormack esetének eltussolásában. McCormack, akit több mint húsz kiskorú megrontásával gyanúsítottak meg, 2007-ben öt gyerekkel szembeni szexuális visszaélésben vallotta magát bűnösnek. A papot öt évi szabadságvesztésre ítélték.

A keresetet benyújtó ügyvéd szerint a Vatikán a mai napig akadályozza, hogy a chicagói érsekség közreadja az ilyen bűncselekményekre vonatkozó dokumentumokat. Az érsekség 2008-ban több millió dolláros jóvátételt fizetett ki a McCormack-ügy rendezése érdekében, többek között a jelenlegi kereset kezdeményezőjének is, a Vatikán pedig azt az álláspontot vallja, hogy szuverén államként nem perelhető.