Bin Laden újabb szeptember 11-et tervezett naplójában

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden a naplója szerint azt számolgatta, hogy hány halott amerikai bírhatná rá az Egyesült Államokat arra, hogy  elhagyja a Közel-Keletet - írja a BBC az al-Kaida vezetőjének házában talált dokumentumokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Oszama bin Laden likvidálását végrehajtó amerikai erők az akció után megtalálták a terroristavezér kézzel írt naplóját is, amely az összes legutóbbi al-Kaida-akciók részleteit is tartalmazta - írja a BBC névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Ezek tanúsága szerint a terroristavezér azt számolgatta, hogy hány halott amerikaival lehetne kikényszeríteni az Egyesült Államoktól azt, hogy felülvizsálja a közel-keleti politikáját, és elhagyja a térséget. Bin Laden arra a következtetésre jutott, hogy többezer halott (mint amennyi a szeptember 11-ei támadásoknál volt) elegendő lenne.

Oszama bin Laden a naplójában arról is írt, hogy a 2001. szeptember 11-e óta elkövetett kisebb támadások nem érték el a kívánt hatást. Ezért azt szorgalmazta, hogy hívei a kisebb városokban és vonatok ellen is intézzenek támadásokat. Az al-Kaida-vezér a jelentős napokon (mint a július 4-ei függetlenség napja, illetve a szeptember 11-ei támadások 10 évfordulója) tervezett támadásokat az Egyesült Államokban. A lehetséges helyszínek között azonban New York mellett Los Angeles is felmerült - írja a BBC.

A Washington Post szerint a megtalált anyagokból kiderül az is, hogy nem muszlimok között keresett volna követőket az Egyesült Államokban. Itt az "elnyomott" afroamerikaiakra és latinokra gondolt.

A hírszerzők folyamatosan elemzik a dokumentumokat. Úgy gondolják, hogy Bin Laden számítógépes lemezen adott utasításokat híveinek, mivel lakóhelyén nem volt internet-, illetve telefon-hozzáférés. A Washington Post írása szerint azonban nagy falat lesz feldolgozni a mintegy 100 számítógépes lemez, öt számítógép, valamint kézzel írt papírhalmaz több millió oldalnyi anyagát. A dokumentumokat még le kell fordítani arab nyelvből, amelyen jelenleg egy titkos CIA-csoport Észak-Virginiában dolgozik.

Egyelőre egyes kulcsszavakra összpontosítanak a dokumentumok feldolgozás során, így amerikai városok, vagy egyes al-Kaida vezetők neveire. Egy névtelenül nyilaktozó hivatalnok szerint Bin Laden lusta és öntelt lett, és nem tett előkészületeket arra, hogy egy esetleges támadás esetén gyorsan meg tudja semmisíteni a feljegyzéseit - írja a Washington Post.