Hangüzenetben adott hírt magáról Kadhafi

diktátorbarátok, Moamer Kadhafi líbiai vezető és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök 2010. június 13-án Tripoliban egy Líbia-EU csúcson
Vágólapra másolva!
A líbiai állami televízió pénteken késő este leadott egy hangfelvételt, amelyen Moammer Kadhafi azt mondja: "olyan helyen vagyok, ahol nem tudnak elérni és meggyilkolni". Korábban az olasz külügyminiszter azt közölte, hogy a líbiai vezető valószínűleg megsebesült a NATO egyik légitámadásában és már nincs Tripoliban. A líbiai kormány cáfolta az értesülést.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezető egy péntek esti hangfelvételen, amelyet az állami tévé sugárzott, azt mondta, hogy olyan helyen van, ahol a NATO nem tudja "elérni és megölni". "Közlöm a gyáva keresztesekkel, olyan helyen vagyok, ahol nem tudnak elérni és meggyilkolni" - közölte Kadhafi, és hozzátette, hogy líbiaiak milliói támogatják.

Franco Frattini olasz külügyminiszter korábban bejelentette, hogy nagyon valószínű, hogy Kadhafi elhagyta Líbia fővárosát, sőt, valószínűleg megsebesült a NATO légitámadásában. Franco Frattini újságíróknak azt mondta, hogy Giovanni Innocenzo Martinellitől, Tripoli katolikus püspökétől származnak az információi, és ő hitelt ad a szavainak. Frattini úgy véli, hogy Kadhafi csak Tripoliból és nem az országból menekült el, "Líbia nagy ország, sivatagos övezetekkel" - tette hozzá.

"Képtelenség" - reagált a líbiai kormány szóvivője. "Kadhafi jó hangulatban van, folyamatosan irányítja az országot, és egyáltalán nem sebesült meg" - fogalmazott. A Reuters azt írja, hogy az olasz főpap, Martinelli kapcsolatban van Kadhafi környezetével, például csatlakozott egy muszlim egyházi vezetőhöz, aki megáldotta Kadhafi legfiatalabb fiának és családjának holttestét, miután a NATO április 30-ai támadásban életüket vesztették.

A NATO bombázásakor vélhetően Kadhafi is az épületben volt. Az esetleges haláláról elterjedt spekulációk cáfolatául a líbiai televízió a héten felvételt sugárzott, amelyen Kadhafi szerdán törzsi vezetőkkel találkozott egy szállodában Tripoliban. Az olasz külügyminiszter kétségbe vonta, hogy a felvétel azon a napon készült, és azt is, hogy Tripoliban.

Giovanni Innocenzo Martinelli püspök egyébként a NATO akcióit azok kezdete óta többször is kritikus hanggal illette, mivel sok civil áldozatot követeltek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfőn várhatóan nemzetközi körözést ad ki Kadhafi, fia és a titkosszolgálat vezetője ellen.