A szíriai hadsereg visszavonul a felkelések tűzfészkeiből

Vágólapra másolva!
A szíriai kormány bejelentette, hogy a hadsereg a heves kormányellenes tüntetéseknek miatt visszavonul Banijaszból és Deraából. Azt is mondták, hogy a jövő héttől "átfogó nemzeti párbeszédet" kezdeményeznek, de az még nem egyértelmű, hogy kivel.
Vágólapra másolva!

Elhagyja a szíriai hadsereg Banijaszt és Deraát, ahol a leghevesebb kormányellenes tüntetések zajlanak, hogy így csillapítsa a tüntetéseket - olvasható a BBC brit közszolgálati médium honlapján. Szíriai kormánytisztviselők azt is bejelentették, hogy "átfogó nemzeti párbeszédet" kezdeményeznek a tüntetőkkel a következő héten.

Pénteken hat tüntetőt öltek meg a kormányerők annak ellenére, hogy korábban bejelentették, a hadsereg nem fog lőni a pénteki nagyima után tüntetőkre. Szíriai aktivisták szerint a tüntetések kezdete óta legalább 700 embert öltek meg - írja a BBC. A szíriai tájékoztatási miniszter megerősítette a hadsereg visszavonulását, szerinte Deraát már elhagyta a hadsereg, és Banijaszban is megkezdődött a visszavonulás.

A miniszter szerint a következő héten Bassár el-Aszad elnök kész fogadni a "népszerű delegáltakat" valamennyi szíriai tartományból, és meghallgatni "véleményüket, követeléseiket és terveiket", de a BBC szerint még nem egyértelmű, hogy kik lehetnek a "népszerű delegáltak".

A BBC deraai lakosokra hivatkozva azt írja, hogy péntek este még voltak tankok a városban, és többször is a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tüntetéseket.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html