Meghalt egy munkás a sérült fukusimai atomerőműben

Vágólapra másolva!
Bár állítólag nem érte sugárfertőzés, összesett és a kórházban meghalt egy hatvanas éveiben járó munkás a földrengésben megsérült japán atomerőműben. A tokiói kormány jelentős támogatást szavazott meg az erőmű üzemeltetőjének, mert az nem képes egyedül fedezni az óriási költségeket.
Vágólapra másolva!

Összeesett és meghalt egy szerződéses munkavállaló a földrengés és szökőár által súlyosan megrongált fukusimai atomerőműben szombaton. Macumoto Naojuki, az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) társaság szóvivője azt mondta: a hatvanas éveiben járó férfi a radioaktív víz megtisztításához szükséges eszközöket szállított az erőműben. Munkahelyén összeesett és a kórházba szállítás után meghalt.

Egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a munkás halálát. Az állítólag biztos, hogy nem szenvedett sugárfertőzést. A szükséges védőfelszerelést - maszkot, kesztyűt és védőruhát - viselte, és az első gyorsellenőrzés nem mutatott ki az egészségre káros mennyiségben sugárzó részecskéket sem az öltözékén, sem a testén.

Japánban több mint két hónapja küzdenek az ország történelmének legsúlyosabb nukleáris üzemi balesetével, amelyet az váltott ki, hogy áramhiány miatt leállt a fukusimai atomerőműben a reaktorok hűtőrendszere. A Tepco csütörtökön közölte, hogy az erőmű sérülései súlyosabbak lehetnek a vártnál, az 1-es reaktor tartályából víz szivárog, valószínűleg az üzemanyag-rudak korábbi olvadása miatt.

A Tepco már korábban anyagi segítséget kért a japán kormánytól. A kabinet pénteken fogadott egy egy tervet, amellyel a Tepco elkerülheti a csődöt. Az atomerőmű-balesetben keletkezett kár szakértők szerint elérheti a tízmilliárd dollárt is, ezt a társaság nem képes egyedül fedezni. A cég tervei szerint hamarosan újraindítanak két olajtüzelésű, és egy széntüzelésű hőerőművet, hogy kompenzálják a nukleáris baleset miatt kiesett áramtermelést.