Pakisztán elítélte Bin Laden megölését

2011.05.14. 9:36

Megsértette Pakisztán szuverenitását az Egyesült Államok a pakisztáni parlament szerint, amikor Oszama bin Ladent megölték amerikai kommandósok. Egy parlamenti határozat szerint Pakisztán a jövőben nem tűri el a hasonló egyoldalú lépéseket.

A pakisztáni parlament újragondolná az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatát, miután amerikai katonák megölték a pakisztáni lakhelyén tartózkodó Oszama bin Ladent - olvasható a BBC brit közszolgálati médium honlapján. A pakisztáni parlament hosszasan vitatta az Egyesült Államok katonai beavatkozását a BBC szerint, és a képviselők az eset független kivizsgálását kezdeményezték.

A parlament egyhangúan megszavazta azt is, hogy nem biztosítják a NATO számára a pakisztáni tranzitútvonalakat, amíg az Egyesült Államok nem hagy fel az ország bombázásával (az elmúlt időszakban amerikai robotrepülőgépek többször is bombázták az országot feltételezett terroristák miatt).

A pakisztáni parlament szerint a Bin Laden elleni akció sértette az ország szuverenitását. "Pakisztán a jövőben nem fog eltűrni hasonló akciókat, és ezeknek az egyoldalú döntéseknek szörnyű következményei lehetnek a régió békéjére és stabilitására nézve" - olvasható a határozatban. A pakisztáni parlament az után ült össze, hogy pénteken két öngyilkos merénylő nyolcvan ember ölt meg. A támadást pakisztáni tálibok vállalták magukra, Bin Laden halála miatti bosszúra hivatkozva.