Elhalasztották az elítélt megvakítását Iránban

sav, savtámadás áldozatául esett bangladesi nők
Vágólapra másolva!
Savval vakítottak volna meg egy hét éve bebörtönzött iráni férfit szombaton, de nemzetközi szervezetek nyomása miatt bizonytalan időpontra elhalasztották a végrehajtást. A férfi azért ítélték el, mert maga is savval öntött le egy fiatal nőt, aki nem volt hajlandó hozzámenni. Az iszlám jogrendszer alapján meghozott ítéletet csak akkor kerülhetné el, ha áldozata megbocsátana neki.
Vágólapra másolva!

A korábbi bírósági döntéssel ellentétben a nemzetközi felháborodás miatt egyelőre nem vakítják meg savval azt az iráni férfit, aki évekkel ezelőtt leöntött savval és megvakított egy nőt, aki nem volt hajlandó hozzámenni feleségül - olvasható a brit Guardian honlapján. Az ítéletet szombaton hajtották volna létre. Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség szerint pénteken halasztották el a végrehajtást, de az egyelőre ismeretlen, hogy mikor tervezik végrehajtani a büntetést.

Korábban több nemzetközi jogvédő szervezet mellett a brit kormány is arra kérte a 34 éves nőt, Ameneh Bahramit, hogy bocsásson meg a hét éve börtönben ülő Madzsid Movahedinek. A sav miatt megvakult és eltorzult arcú nő azonban nem volt hajlandó erre, mert abban bízik, hogy a büntetés figyelmeztetés lehet azok számára, akiket hasonló bosszúvágy vezérel.

Az iráni bíróság az iszlám jogrendszerre hivatkozva hozta meg a döntést. Az áldozat ilyenkor kérheti, hogy támadóját azzal büntessék, amit ellene elkövetett. Enyhébb büntetést csak akkor kaphatna az elkövető, ha áldozata megbocsát neki.

A nő könyvet is írt tapasztalatairól Szemet szemért címmel. A támadás óta több műtéten is átesett, de nem tudták helyreállítani a látását. Sokáig hajléktalanként élt Barcelonában, de a spanyol kormányzat egy idő után felkarolta.