Őrizetben marad az erőszakoskodással vádolt IMF-vezér

IMF, Nemzetközi Valutaalap, Washington, International Monetary Fund, Dominique Strauss-Kahn elnök
Vágólapra másolva!
A hét végéig biztosan börtönben tartják az IMF nemi erőszak kísérletével vádolt vezetőjét, miután az ügyét tárgyaló New York-i bíróság nem engedélyezte, hogy óvadék ellenében elengedjék. A vád szerint azért van erre szükség, mert Dominique Strauss-Kahn könnyen Franciaországba szökhetne az igazságszolgáltatás elől.
Vágólapra másolva!

Őrizetben marad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn - határozott a hétfői New York-i tárgyaláson a bíró. A vád szerint ugyanis a szabadlábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy Dominique Strauss-Kahn Franciaországba szökik.

Az IMF-vezért azzal vádolják, hogy a hétvégén szállodai szobájában szexuálisan zaklatott egy szobalányt. A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen felismerte benne támadóját. Kahnt a New York-i rendőrök a Franciaországba tartó gépről kísérték le röviddel azelőtt, hogy elhagyta volna az országot.

Védőügyvédjei szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát a bíróságon az ellene felhozott vádakban. A védelem szerint a férfinak alibije is van, a lányával ebédelt abban az időpontban, amikor a vádak szerint egy szobalánnyal erőszakoskodott a szállodájában - jelentette hétfőn a francia RMC rádió.

Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon. Bár a védelem egymillió dolláros óvadékot ajánlott, a bíró elutasította, hogy a férfit óvadék ellenében szabadlábra bocsássák, ezért addig biztosan börtönben marad. Strauss-Kahn korábban francia külügyminiszter is volt, és a jövő évi francia elnökválasztás egyik esélyeseként is emlegették.

Ha bűnösnek találják, Strauss-Kahnt szexuális bűncselekmény és nemi erőszak miatt egyaránt 15 és 20 év közötti szabadságvesztésre ítélhetik, a törvénytelen fogva tartásért pedig tovább 3 évet szabhatnak ki rá. Az IMF vezérigazgatóját nem illeti meg diplomáciai mentesség.