Szélütés érte Zentai Károlyt kiadatási ügyének újratárgyalása előtt

Vágólapra másolva!
A háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly egy múlt pénteki kisebb agyvérzés következtében elvesztette beszédkészségét - jelentette be a férfi fia. Hétfőn folytatódik kiadatási ügyének újratárgyalása Perthben, azonban a fia szerint a 89 éves Zentai Károly nem jelenik meg a bíróság előtt.
Vágólapra másolva!

Szélütést kapott ausztráliai otthonában Zentai Károly kiadatási ügyének hétfői újratárgyalása előtt, és a kisebb agyvérzés következtében a 89 éves férfi elvesztette beszédkészségét - jelentette az ausztráliai ABC News a honlapján hétfőn. A lap szerint Zentai fia, Ernie Steiner tájékoztatott arról, hogy apját a Perthben lévő willettoni házában érte kisebb agyvérzés még pénteken: elvesztette beszédkészségét, és kórházba került.

Az ausztráliai bíróságnak hétfőn arról kellene döntenie, hogy kiadják-e a férfit Magyarországnak. Hazánk még 2005 tavaszán kérte Zentai kiadását. A gyanúsítás szerint Zentai 1944 novemberében Budapesten két katonatársával együtt megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, és miután a fiatalember belehalt a bántalmazásba, holttestét a Dunába dobták. Zentai Károly ártatlannak vallotta magát. Védője tavaly júliusban azzal érvelt a kiadatás ellen, hogy a férfit Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták.

2010 júliusában egy szövetségi bírói döntés megakadályozta Zentai kiadását, de ez ellen az ausztrál belügyminiszter fellebbezést nyújtott be januárban. Zentai fia, Ernie Steiner azt reméli, hogy hétfőn elutasítják a fellebbezést, és végre lezárulhat az ügy - közölte az ABC News. Azonban a kormányzat jelezte, hogy egy esetleges elutasítás esetén a Legfelsőbb Bíróság elé viszik az ügyet.

Steiner a bírósági eljárás folytatásával hozta összefüggésbe apja agyvérzését. Szavai szerint a magyar hatóságok Ausztráliában is kihallgathatnák Zentai Károlyt, aki már többször jelezte, hogy hajlandó válaszolni kérdéseikre, hiszen "nincs mit rejtegetnie".

A West Australian napilap azt írja, hogy az ausztrál szövetségi kormány már eddig is 455 ezer ausztrál dollárt költött a kiadatási eljárásra, amit tovább növel a legutóbbi fellebbezés költsége is.