A sörmúzeumba is benéz az Írországgal barátkozó angol királynő

Vágólapra másolva!
Száz évvel az utolsó angol király vizitje után négynapos hivatalos látogatásra érkezik Írországba kedden II. Erzsébet angol királynő. Az uralkodó, aki szimbolikus gesztusokkal igyekszik barátságot építeni a korábban elnyomott írekkel, turistalátványosságokat is meglátogat majd, biztonságára pedig több ezer ír rendőr vigyáz.
Vágólapra másolva!

Történelmi látogatásra érkezik kedden Írországba II. Erzsébet angol királynő, akit páratlan biztonsági intézkedések közepette fogadnak az egykor Nagy-Britanniához tartozó, de a 20. század közepétől független köztársaságban. A királynő 100 évvel azután látogatja meg Dublint, hogy legutóbb angol uralkodó ír földre lépett: az 1911-ben ide látogató V. György király még Írországot is birodalma részének tudhatta.

A királynő összesen négy napot tölt majd Írországban, ahol először Mary McAleese elnökkel találkozik - írja az Irish Times. Az elnök otthonában fogadja a királynőt, majd a brit uralkodó egy faültetési ceremónián is részt vesz. A keddi nap csúcspontjaként II. Erzsébet szimbolikus látogatást tesz az Emlékezés Kertjében (Garden of Remembrance), ahol koszorút helyez el a hősök tiszteletére, akik életüket adták Írország függetlenségéért.

Az ír miniszterelnök, Enda Kenny szerint a látogatás új korszakot jelent a két ország kapcsolatában, amely tiszteleten, barátságon és kölcsönös elismerésen alapul. A királynő ugyanakkor a diplomáciai találkozókon kívül számos turistalátványosságot is megtekint: szerdán többek között a Guinness sörgyár múzeumát, csütörtökön pedig a Tipperary megyében található Cashel romvárát látogatja meg.

Hatalmas készültség

Bár az ír kormányfő szerint a királynőt az írek többsége barátságos fogadtatásban fogja részesíteni, az ír hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre. A rendőrség csak Dublinban 4000 embert vonultat fel, hogy biztosítsa II. Erzsébet útját, és az utcákról a nézelődőket és járókelőket is eltávolítják a királynő látogatásának helyszíneiről. Az ír fővárosban útlezárások és korlátozások lesznek, ami forgalmi dugókhoz vezet majd.

Az ír hatóságok fokozott figyelemmel kísérik az ismert szélsőségeseket, akik Észak-Írország brit fennhatósága ellen agitálnak, az elmúlt napokban több embert le is tartóztattak. A rendőrség külön pénzt kapott a kormánytól a látogatás biztosítására - írja az északír Belfast Telegraph. Hétfőn Londonban bombafenyegetés miatt kellett átvizsgálni a belvárost, ami azt sejteti, hogy a királynő látogatása valóban aktivizálta az ír szélsőségeseket.

Keserű múlt

Írország és Nagy-Britannia kapcsolatát keserű évszázadok jellemzik, így nem véletlenül tekintik a királynő látogatását történelminek - emlékeztet a BBC. Az angolok első, 1171-es írországi hadjárata óta a briteket Írországban többnyire kizsákmányoló megszállóknak, az angol királyokat távoli hűbéruraknak tekintették, és a 19. századi nagy éhínség is brit fennhatóság alatt érte az országot.

Bár az utolsó királyi látogatáson Dublinban karneváli hangulatban fogadták V. György királyt, nem sokkal később megkezdődött az ír függetlenségi háború, amely végül a század közepén vezetett teljes függetlenséghez. A II. világháborúban a britek által hiába várt ír segítség, a máig húzódó északír kérdés és a múltbéli ellentétek még mindig bonyolítják a két ország viszonyát.