Harminc év börtönre ítélték a ruandai népirtást irányító parancsnokot

Vágólapra másolva!
A ruandai népirtásban betöltött szerepe miatt harminc év börtönre ítélték a ruandai hadsereg volt parancsnokát, a rendőrség volt főnökét és két másik tábornokot. A tuszik és hutuk közti etnikai összecsapásokban összesen nyolcszázezren haltak meg száz nap alatt 1994-ben. 
Vágólapra másolva!

Háborús bűnök miatt harminc év letöltendő börtönre ítélte a Ruandai Nemzetközi Büntetőbíróság a hadsereg volt parancsnokát, Augustin Bizimungut, aki az ítélet szerint részt vett a 1994-es ruandai népirtás irányításában. A tanzániai székhelyű bíróság Bizimungu mellett elítélte a félkatonai rendőrség volt főnökét, Augustin Ndindiliyimanát is, de őt kiengedték, mert őrizete alatt már letöltötte a büntetését - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Két másik tábornokot húszévnyi börtönbüntetésre ítéltek. A tuszik és hutuk közti etnikai összecsapásokban összesen nyolcszázezren haltak meg száz nap alatt 1994-ben. Bizimungu és Ndindiliyimana a két legmagasabb rangú résztvevő, akiket a népirtás bűneinek felderítésére létrehozott Ruandai Nemzetközi Büntetőbíróság elítélt.

A bíróság kimondta, hogy a 2002-ben Angolában letartóztatott Bizimungunak a népirtás alatt teljes körű irányítási és parnacsnoki joga volt az emberei felett.