Helyreállították az auschwitzi haláltábor kapujának két éve elrabolt feliratát

Vágólapra másolva!
Befejeződtek a három éve ellopott és darabokra tört auschwitzi felirat helyreállítási munkálatai Lengyelországban. Az egykori haláltábor kapuja fölött elhelyezett "A munka szabaddá tesz"  náci tábla összeragasztása másfél évig tartott, egy kiállításon kaphat helyet a jövőben.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bemutatták szerdán a hírhedtté vált "Arbeit macht frei" - "A munka szabaddá tesz" felirat újra összerakott változatát Lengyelországban - írja a The Washington Post online kiadása. A táblát az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor főkapujáról lopták el még 2009-ben, majd darabokra törve találták meg egy erdőben. A restaurált táblát sikerült az eredeti állapotával majdnem megegyezően helyre rakni - derült ki szerdán. A szakértők azt mondták, közel másfél évig dolgoztak, fényképeztek, elemeztek, mire sikerült összeragasztaniuk a súlyosan sérült darabokat.

A tábla elrablása megdöbbentette mindazokat, akik elkötelezett hívei annak, hogy eredeti állapotában kell megőrízni az Auschwitz-Birkenau haláltáborokat, emléket állítva ezáltal azon rémtetteknek, amelyeket a náci Németország követett el. "A felirat ellopása és széttörése szimbolikus jelentőségű támadás az emlékezés ellen" - mondta a helyreállítás befejezésének bejelentésekor Piotr Cywinski, a dél-lengyelországi emlékhely igazgatója. A helyreállítási munkák vezetője szerint a tábla nagyon rossz állapotban került hozzájuk, a tolvajok nemcsak darabokra zúzták, hanem meghajlították és eltörték a fémdarabokat is. Felszíne deformálódott, és karcolásokkal, horpadásokkal volt tele.

A 2009-es bűncselekményben egy neonáci kapcsolatokkal rendelkező svéd férfit és öt lengyel társát találta bűnösnek a bíróság.