Szerda éjjel hozzák haza az Afganisztánban megsérült magyar katonákat

Vágólapra másolva!
Javult a kedden életveszélyesen megsérült magyar katona állapota, ezért őt és három társát szerda éjjel hazahozza a magyar hadsereg Afganisztánból. A keddi közlekedési balesetben két magyar katona is életét vesztette, holttestüket valószínűleg a hétvégén szállítják haza.
Vágólapra másolva!

A műtét után javult az Afganisztánban kedden közlekedési balesetben életveszélyes sérüléseket szenvedett magyar katona állapota, szállítható állapotba került, így szerda éjszaka mind a négy sérültet hazahozzák - mondta a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka szerdán.

Kovács József vezérőrnagy szerint a két elhunyt katona holttestét később - valószínűleg a hét végén - tudják hazaszállítani. A hősi halottá nyilvánított Dálnoki András szakaszvezető és Róth Orsolya őrmester temetésének helyéről és idejéről a családtagok kérését figyelembe véve döntenek.

A baleset körülményeinek felderítésére a német katonai rendőrség folytatja le a helyszíni vizsgálatot. Várhatóan a hétvégére fejeződik be, és a jövő hétre Magyarországon is rendelkezésre állnak majd az iratok. Ezek után - kötelezően - a magyar katonai ügyészség is vizsgálatot folytat az ügyben.

Kedden Mazar-i-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült, és felborult.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető válságos állapotban került kórházba. Egy katona súlyos, nem életveszélyes, két társuk könnyebb sérüléseket szenvedett.

A mostani baleset áldozataival együtt összesen hat magyar katona halt meg eddig Afganisztánban, több másik megsérült. A korábbi áldozatok mind ellenséges támadásokban haltak meg, de korábban is sérült meg katona balesetben.