A hippikorszak is serkentheti a papi padofíliát egy tanulmány szerint

Vágólapra másolva!
Szerdán teszik közzé az eddig készült legnagyobb tanulmányt, amely a katolikus papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket vizsgálja az Egyesült Államokban. A vizsgálat szerint ezek a cselekmények a papnevelés hiányosságaira és a 60-70-es évek megengedő szellemiségére is visszavezethetők.
Vágólapra másolva!

A katolikus papok fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélései "átmeneti probléma" volt - állapítja meg a témáról valaha készült legnagyobb tanulmány, amelyet szerdán tesznek közzé. A vizsgálat szerint az ilyen típusú bűncselekmények elkövetésének több oka is volt, így a papnevelés hiányosságai és az, hogy a püspökök kevés figyelmet szenteltek az áldozatoknak. Ezen túl abban a 60-as, 70-es évek megengedő kulturális környezete (nőtt a válások száma, terjedt a marihuána fogyasztása) is szerepet játszott.

A négy éven át tartó vizsgálat szerint a homoszexuális papok nem követtek el nagyobb valószínűséggel szexuális bűncselekményeket, és a megvádolt papok kis hányada felel meg a pedofília klinikai meghatározásának - számol be a Washington Post a kutatásról.

A szakértők általában egyetértenek abban, hogy a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények száma csökkent az egyházban és az amerikai társadalomban egyaránt, de magáról a vizsgálatról vita alakult ki. Egyesek azért szkeptikusak, mert azt részben az egyház finanszírozta, és maga szolgáltatta az adatokat. Terence McKiernan, aki a legnagyobb adatbázist üzemelteti, a megvádolt papokról azt mondta, hogy tévesen ábrázolják a papokat mint "kedves fickókat, akik megzavarodtak a 60-as években".

A Vatikán hétfőn adott ki egy levelet, amelyben felszólítja a püspököket, hogy 2012 májusáig dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések megelőzésére. A levél azt is előírja a püspököknek, hogy működjenek együtt a rendőrséggel az egyházi személyek által gyermekek terhére elkövetett szexuális zaklatások, erőszak esetében.

A levél hangsúlyozza, hogy a megvádolt papokat megilleti az ártatlanság vélelme mindaddig, amíg az ellenkezője nem nyer bizonyítást. Ez megfelel az Egyesült Államok gyakorlatának, ott azonban felfüggesztik a hitelt érdemlően megvádolt a papokat.