A francia pénzügyminiszter lehet Strauss-Kahn utódja egy német lap szerint

Christine Lagarde, francia pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A Handelsblatt című német üzleti napilap szerint a francia gazdasági, pénzügyi és ipari miniszter lehet az IMF új vezérigazgatója. Christine Lagarde-nak először azonban még tisztáznia kell magát egy ügyben, amelyben hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Christine Lagarde francia gazdasági, pénzügyi és ipari miniszter lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő vezérigazgatója, csütörtöki sajtóértesülések szerint őt támogatja Németország és az Egyesült Államok is. A német Handelsblatt értesülése szerint a berlini vezetés úgy látja, minden jel arra mutat, hogy Lagarde lesz Dominique Strauss-Kahn utóda.

Ennek azonban az a feltétele, hogy az 52 éves miniszter, aki korábban a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda egyik vezetője volt, tisztázza magát egy három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amellyel összefüggésben alig egy hete, május 10-én hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az ügyészség.

A Handelsblatt online kiadásában megjelent beszámoló szerint a Lagarde-ot ugyancsak támogató washingtoni vezetés is úgy véli, hogy feddhetetlen személyiségre kell bízni a nemzetközi pénzügyi szervezet vezetését.

A szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahn csütörtökön mondott le az IMF éléről. Az IMF-et jelenleg John Lipsky vezeti, de szakértők szerint biztosan nem ő lesz Strauss-Kahn utóda.

Több elemző szerint is ideális utód lenne Kemal Dervis korábbi török pénzügyminiszter, aki az ezredforduló után az IMF segítségével megakadályozta Törökország csődbe jutását.

Szóba jöhet még Stanley Fischer, az IMF volt vezérigazgató-helyettese, aki jelenleg az izraeli központi bankot vezeti, és akit a 2000-es évek elején a fejlődő országok már az IMF vezetőjének akartak.