Tizenöt hajóval indul útnak az újabb gázai segélyflottilla

Vágólapra másolva!
Újabb segélyhajókat indít a Gázai övezetbe huszonkét segélyszervezet június végén, egy évvel az első ilyen hajóraj ellen végrehajtott izraeli támadás után. Izrael most is szigorú következményeket helyezett kilátásba, a hét elején pedig már visszafordított egy malajziai hajót.
Vágólapra másolva!

Tizenöt hajóból álló nemzetközi flottilla indul útnak június utolsó hetében, hogy segélyt vigyen a Gázai övezetbe egy évvel az első ilyen hajóraj ellen végrehajtott izraeli támadás után - közölte pénteken az előkészítésben részt vevő egyik török szervezet.

A hajók számát "nem akarjuk már növelni; lesznek még más flottillák is a későbbiekben" - jelentette ki isztambuli sajtóértekezletén Bülent Yildirim, az IHH iszlamista segélyszervezet elnöke. A 22 civil szervezet által kibérelt hajók fedélzetén mintegy 1500 aktivista lesz a világ több mint száz országából - tette hozzá Yildirim.

Az iszlamista szervezet vezetője nem volt hajlandó részleteket közölni, sem a török részvételről, sem arról, hogy melyik kikötőből indul majd a flottilla. Felszólította viszont Izraelt, hogy "tanúsítson józanságot". "Ha van egy kis lelkiismeretük, engedik majd áthaladni ezt a flottillát" - mondta az IHH elnöke.

Az első flottilla vezérhajója, a Mavi Marmara ellen 2010. május 31-én nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli akcióban kilenc török iszlamista aktivista halt meg, miután fegyveresen ellenálltak a hajót elfoglalni akaró kommandósoknak. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, és megmérgezte a korábban szövetségesi jellegű izraeli-török kapcsolatokat. Az ENSZ egyik jelentése kimondta, hogy az izraeli támadás megsértette a nemzetközi jogot, és elfogadhatatlanul brutális volt.

Izrael szigorú következményeket helyezett kilátásba az újabb segélyflottilla elindulása esetére, mintegy 30 amerikai politikus pedig levélben fordult a török kormányfőhöz, arra kérve Recep Tayyip Erdogant, hogy állítsa le a tervezett segélyakciót. A török kormány azonban előre visszautasította a felelősséget a flottilla és izraeli egységek közötti esetleges újabb összecsapásért.

Az izraeli hadiflotta a hét elején akadályozta meg egy malajziai alapítvány segélyhajóját abban, hogy elérje az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetet, figyelmeztető lövésekkel visszafordulásra kényszerítve az Egyiptom felől érkezett, szennyvízelvezető csövekkel megrakott teherhajót.