Kétharmados győzelmet hozhat a török kormánypártnak egy szexbotrány

Vágólapra másolva!
A júniusi választások előtt Törökország harmadik legnagyobb pártjának több vezetője lemondásra kényszerült egy szexbotrány miatt. Szombaton hat pártvezető mondott le, májusban korábban már négyen hasonló sorsra jutottak a magas választási küszöb átlépésére még esélyes pártban. Amennyiben a párt elbukik, a jelenlegi kormánypárt, amelyet a szélsőjobboldal csapdaállítással vádol, könnyen kétharmados győzelmet arathat.
Vágólapra másolva!

Lemondott Törökországban a szélsőjobboldali Nemzeti Akció Párt hat vezető tisztviselője, a török sajtóértesülések szerint azért, mert megfenyegették őket, hogy őket ábrázoló szexvideókat hoznak nyilvánosságra - írta a BBC brit közszolgálati médium.

A BBC szerint a párt hat vezető tisztségviselőjéből négyen alelnökök voltak. Törökország választások előtt áll, s a párt négy vezetője már lemondásra kényszerült a hónapban nyilvánosságra került felvételek miatt.

A júniusi választásokon a hatalmon lévő iszlamista AKP párt a legesélyesebb. A szombaton lemondott politikusok egyike, Deniz Bolukbasi azt állította, hogy az AKP vezetője, a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan állított csapdát. "Lemondok, hogy megkíméljem a pártom a hasonló vádak ártalmaitól" - mondta az Associated Press hírügynökségnek.

A BBC isztambuli tudósítója szerint a szexvideó-botrány nagy jelentőségű, mivel a szélsőjobboldali párt a második legnagyobb ellenzéki erő Törökországban, ahol azonban nagyon magas, 10 százalék a választási küszöb. Vagyis a botrány, amennyiben a küszöb alá szorítja a pártot, azt eredményezheti, hogy az AKP elsöprő, kétharmados választási győzelmet arat.