Vasárnap érkezik Magyarországra az Afganisztánban meghalt két katona holtteste

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szombat hajnalban szállt fel az afganisztáni NATO-bázisról a keddi balesetben elhunyt két magyar katona holttestét szállító repülőgép. A katonák teste várhatóan vasárnap délelőtt érkezik meg Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Elbúcsúztatták bajtársaik a hét elején egy közlekedési balesetben meghalt, hősi halottá nyilvánított két magyar katonát szombaton az afganisztáni Mazari-Sarifban - mondta Vokla János alezredes, a tartományi újjáépítési csoport parancsnok-helyettese. Róth Orsolya őrmestert és Dálnoki András szakaszvezetőt katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a Mazari-Sarifban lévő nemzetközi katonai bázison. A több nemzethez tartozó katonák díszsorfala előtt vitték el a hősi halottakat a bázis repterére, ahol felsorakozott bajtársaik búcsúztatták őket - mondta az alezredes.

A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel szállt fel a német hadsereg C-160-as szállítógépe, ami egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a halottakat - mondta Vokla János. A bázisról egy Airbus viszi tovább Kölnbe a két katona testét, majd onnan a honvédség AN-26-os repülőgépe hozza haza őket Magyarországra. A gép várhatóan vasárnap délelőtt száll le a kecskeméti katonai repülőtéren.

A két katona kedden vesztette életét, amikor konvojuk egy járműve felborult. A balesetben négy társuk megsérült, egyikük életveszélyes, másikuk súlyos, kettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Az MH PRT logisztikai szállítást végzett, amikor Baglán tartományban, Mazar-e Shariftól mintegy 15 kilométerre előzés közben az egyik M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott személyszállító gépjármű felborult. A Honvédelmi Minisztérium a katonákat hősi halottnak nyilvánította, mivel feladatvégzés közben vesztették életüket.