Horvátország 2013-ban lehet EU-tag egy német lap szerint

Vágólapra másolva!
Megvan az esélye annak, hogy Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar elnökség végéig - mondta Martonyi János külügyminiszter. A Welt am Sonntag című német lap szerint Horvátország 2013. július 1-én csatlakozik az unióhoz, és az uniós költségvetést is ehhez a dátumhoz igazítják. Az uniós külügyminiszterek hétfőn tárgyalnak a horvát csatlakozás menetéről.
Vágólapra másolva!

Az uniós külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét fognak folytatni a horvát csatlakozás állásáról - közölte Martonyi János külügyminiszter az eu2011.hu honlapon olvasható, az Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülése előtt készített interjúban. A tanácskozáson "feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy" - mondta a tárcavezető.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy "Horvátország az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben felgyorsította felkészülését és ezt folytatni fogja a következő napokban-hetekben is. Megvan tehát az esélye, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig le tudjuk zárni."

A Welt am Sonntag című német lap úgy tudja, hogy Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozhat majd az Európai Unióhoz. A lap a Zágrábbal folyó csatlakozási tárgyalásokért felelős, magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozva arról számol be: az említett időpont olyannyira biztosra vehető, hogy már az a dátum szolgál az unió későbbi költségvetési terveinek alapjául.

A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek Zágrábbal. A Welt am Sonntag szerint az Unió célja - a magyar elnökségi törekvésekkel összhangban - az, hogy azokat június végéig, azaz még a jelenlegi elnökség idején lezárják. Minderre reális esély van, az elmúlt időszakban ugyanis a tárgyalások felgyorsultak, több fontos fejezetet lezártak, és már csak két kisebb fejezet tisztázása van hátra - írja a lap.