Helyi légtérzárat rendeltek el a szombaton kitört izlandi vulkán körül

Kitört a Grimsvoetn vulkán Izland szigetén
Vágólapra másolva!
Repüléstilalmi zónát vezettek be a Grimsvotn izlandi vulkán körül, mert annak füstje 20 kilométeres magasságig is elért - közölték az izlandi hatóságok. A 222 kilométeres sugarú légtérzár egyelőre nem befolyásolja a légi közlekedést, nem is kell olyan légi káoszra számítani, mint egy éve, az Eyjafjallajokull vulkán kitörése után, de az európai hatóságok szerint más országokat is elérhet a hamufelhő.
Vágólapra másolva!

Helyi repüléstilalmi övezetet létesítettek Izléand fölött a körül a vulkán körül, amely hét év szünet után szombaton ismét kitört, és 15 kilométeres magasságig lövellte fehér füstjét - írja a BBC. A brit közszolgálati médium szerint a vulkán körül 120 tengerészeti mérföld (kb. 222 kilométer) sugarú körben tiltották meg a légi közlekedést, ami vulkánkitörések esetén megszokott intézkedés.

Tavaly az Eyjafjallajokull vulkán kitörése és az amiatt elrendelt légtérzár többhetes káoszt okozott az európai légi közlekedésben, az izlandi repülési hatóságok szerint azonban most nem fenyeget ez a veszély. "Lehet, hogy ez egy nagy kiitörés, de nem valószínű, hogy akkora lesz, mint a tavalyi" - mondta a BBC-nek Hjorleifur Sveinbjornsson, az Izlandi Meteorológiai Hivatal geológus szakértője.

Európa több országát is elérheti

Az illetékes európai hatóságok vasárnap viszont arra figyelmeztették a légitársaságokat, hogy a hamu keddre elérheti Skócia északi részét, s amennyiben a kitörés erőssége változatlan marad, csütörtökre vagy péntekre Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország egyes részei fölött is megjelenhet. A figyelmeztetés a legfrissebb ötnapos időjárás-előrejelzésen alapul, de a meteorológusok szerint óvatosan kell kezelni a különböző légáramlatok jelenléte miatt. A következő 24 órában ugyanakkor a vasárnapi európai előrejelzés szerint az európai és a transzatlanti légi közlekedésben nem várhatók fennakadások a vulkánkitöréssel összefüggésben.

Az izlandi légügyi hatóság, az Isavia közölte, hogy a mostani légtérzárra addig van szükség, amíg megtudják, miként terjed a füst és hogyan hat a légi közlekedésre. Mivel a vulkánból feltörő füstoszlop elérte a sugárhajtású gépek repülési magasságát, tervek készültek arra, hogy az ország fölött repülő járatok az éjszaka délebbre repüljenek - mondta az Isavia szóvivője.

A Grimsvotn vulkán az ország legaktívabb tűzhányója, amely a Vatnajokull gleccser alatt, Izland délkeleti részén található, és legutóbb 2004-ben tört ki. A vulkánkitörések Izlandon kifejezetten gyakorinak számítanak, mivel az ország egy aktív törésvonalon található.

Forrás: AFP
A vulkán húsz kilométeres magasságba lövellte a füstöt