Robert Fico: Beláthatatlan következményei lesznek a kettős állampolgárságnak

Vágólapra másolva!
A határon túli magyaroknak adott választójog beláthatatlan következményekkel jár, veszélyezteti a régió stabilitását, egyben beavatkozás a szlovák állam belügyeibe - mondta Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

"A szlovák-magyar kettős állampolgárság veszélyességét a Szlovák Köztársaság magyar állampolgárságú polgárainak adott választójogban kell látni. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a jövőben a Szlovákiában élő emberek fogják megválasztani a politikai vezetést Budapesten, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a régió stabilitására nézve" - mondta hétfőn Robert Fico, Szlovákia előző miniszterelnöke a Pravda.sk internetes hírportál olvasóinak kérdéseire válaszolva. "A magyar állampolgárság odaítélése a Szlovák Köztársaság állampolgárainak egy magyar törvény alapján történik, ami nyilvánvaló beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, mert a kettős állampolgárság mindig kétoldalú megállapodás eredménye" - fogalmazott a politikus.

Az egy esztendeje elfogadott, januártól alkalmazott törvény értelmében a határon túli magyarok egyszerűsített eljárásban juthatnak magyar állampolgársághoz. A jogszabály megszavazása után a pozsonyi parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. E törvény módosítása már többször napirenden volt a szlovák törvényhozásban is, ám a változtatás elmaradt. Legutóbb az ottani alkotmányügyi bizottság azt javasolta, hogy szeptemberben tárgyalják a kérdést.