Nem segített Sarkozynek Strauss-Kahn szexbotránya

Vágólapra másolva!
A szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Kahn nélkül is nyerhet a francia baloldal a 2012-es elnökválasztáson - a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. A BVA-intézet felmére alapján a francia szocialisták főtitkára, Martine Aubry és a párt korábbi vezetője, François Hollande is legyőzné Nicolas Sarkozy elnököt az első fordulóban. A korábban az elnökválasztás legfőbb esélyesének tartott Strauss-Kahn a botrány miatt 33 százalékot veszített népszerűségéből.
Vágólapra másolva!

Sem Nicolas Sarkozy francia elnöknek, sem Marine Le Pennek, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjének nem használt, hogy május közepén New York-ban elfogták és szexuális zaklatással vádolják Dominique Strauss-Kahnt. A korábban az elnökválasztás fő esélyesének tartott Strauss-Kahn népszerűsége a "baloldali politikusokra szállt" - írja legfrissebb közvélemény-kutatásában a francia BVA-intézet.

A felmérés szerint Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkára a jövő évi elnökválasztás első fordulóját megnyerné, majd a kétszereplős második fordulóban magabiztosan, 59 százalékkal győzné le Nicolas Sarkozy elnököt. A szocialista főtitkárnál is jobban szerepelne elődje, a PS korábbi vezetője, François Hollande, aki a második fordulóban 62 százalékos támogatással utasítaná maga mögé Nicolas Sarkozy-t.

A BVA felmérése szerint Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje egyik esetben sem jutna be a második fordulóba, pedig a korábbi kutatások szerint népszerűbb volt, mint Sarkozy. "Dominique Strauss-Kahn kiesése után a franciák automatikusan a helyébe lépő szocialista jeöltre szavaznának" - összegezte a felmérést a BVA-intézet kutatója a Le Figaro francia napilapnak. A Szocialista Párt ugyanakkor még nem döntött, kit indít jövőre az elnökválasztáson.

A Paris Match francia bulvárlap megrendelésére készített legújabb politikusi népszerűségi lista szerint is a szocialista politikusok jobban állnak vetélytársaiknál. François Hollande-nak 63, Martine Aubry-nak pedig 58 százalékos a népszerűsége. Dominique Strauss-Kahn a botránya miatt áprilishoz képest 33 százalékot veszített, de jelenlegi 42 százalékával még mindig népszerűbb, mint a 34 százalékos Nicolas Sarkozy.