Két hónap alatt több mint 1100 tüntetőt öltek meg Szíriában

Vágólapra másolva!
Emberi jogi szervezetek adatai szerint eddig legalább 1100 civil áldozata van az alig több mint két hónapja tartó kormányellenes tüntetéseknek Szíriában. A kormány biztonsági erői még saját társaikat is megölték, ha azok nem voltak hajlandók a tüntetők közé lőni.
Vágólapra másolva!

A szíriai csapatok és biztonsági erők legalább 1100 civilt öltek meg a két hónapja tartó kormányellenes tüntetések során - írja a Reuters hírügynökség emberi jogi szervezetek adataira hivatkozva. Az áldozatok többségét a felkelések kiindulópontját adó, az ország déli részén fekvő Hauran Plain régióban ölték meg.

Az áldozatok száma az után kezdett meredeken emelkedni, hogy az utcai tüntetések egyre népesebbek lettek, és egyre több városra terjedtek át. A szíriai kormány azt állítja, több mint 120 katonát és rendőrt gyilkoltak meg iszlamisták által támogatott, "felfegyverzett, szabotőr csoportok". A jogi aktivisták szerint azonban számos katonát maguk a biztonsági erők lőttek agyon, amiért megtagadták, hogy a tüntető civilek közé lőjenek.

A szíriai tüntetésekről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.