Járatokat töröltek Skóciában az izlandi hamu miatt

Vágólapra másolva!
Kedd délutánig több nagy légitársaság nem indít Skóciát érintő repülőjáratokat a Nagy-Britannia felé közelítő vulkáni hamufelhő miatt. Ugyanezen okból egy nappal előrehozták Barack Obama amerikai elnök Londonba érkezését, és a Barcelona futballcsapata is programváltoztatást fontolgat.
Vágólapra másolva!

Számos skóciai járatát törölte több légitársaság a minap kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó Nagy-Britannia felé közeledő hamufelhője miatt. A vulkáni felhő a brit meteorológiai intézet előrejelzése szerint keddig eléri Skócia északi és nyugati térségeit, és érinti Észak-Írországot is, de Angliát valószínűleg elkerüli.

A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság hétfőn késő este bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden 14 óráig összes skóciai járatát törli. A nagy európai légitársaságok közül még a holland KLM közölte, hogy felfüggeszti három skóciai nagyvárosba, Aberdeenbe, Glasgow-ba és Edinburghba közlekedő járatait, sőt az északkelet-angliai Newcastle-ba sem indít egyelőre repülőgépeket. Leállította összes skóciai járatát keddre két helyi forgalmú légitársaság, a Loganair és az Eastern Airways is.

A hamufelhő Barack Obama amerikai elnök programját is befolyásolta. Obama felesége társaságában kedden kezd kétnapos állami látogatást Londonban II. Erzsébet királynő vendégeként, eredetileg aznap reggel érkezett volna Írországból az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén a londoni Stansted repülőtérre. A hamufelhő miatt az indulást hétfő estére hozták előre, Obama hétfőn éjjel meg is érkezett Londonba.

A BBC szerint a szombaton Londonban, a Manchester United ellen Bajnokok Ligája-döntőt játszó Barcelona vezetői fontolgatják, hogy az eredetileg tervezett csütörtöki időponthoz képest korábban utaznak el a brit fővárosba. Egy évvel ezelőtt, amikor - ugyancsak izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt - Európa nagy részén hat napig teljes légtérzárlat volt érvényben, a Barcelonának busszal kellett elutaznia az olasz Internazionale elleni BL-elődöntő első, milánói mérkőzésére.

Tavaly áprilisban a légtérzár rendkívüli fennakadásokat és súlyos bevételkiesést okozott a brit légitársaságoknak és a repülőtér-üzemeltetőknek, melyek élesen bírálták a hatóságokat a légtér teljes lezárása miatt. A brit kormány és a polgári légiforgalmi hatóság illetékesei szerint most nem kell olyan súlyos légi közlekedési fennakadásra számítani, mint amilyent egy éve az akkori izlandi vulkánkitörés okozott.