Két halottjuk van a grúz fővárosban zajló tüntetéseknek

Grúzia, Tbiliszi, Mihail Szaakasvili elnök távozását követelik a grúz fővárosban, tüntetés, zavargás, két ember meghalt
Vágólapra másolva!
Ketten vesztették életüket a grúz fővárosban szombat óta zajló tüntetésekben. A könnygázzal és vízágyúval felszerelt rohamrendőrök és a tüntetők csütörtökre virradóra csaptak össze, a grúz kormány ugyanis azt ígérte, hogy a csütörtöki, függetlenség napi ünnepségek előtt megtisztítja a fővárost a zavargásoktól. A napok óta tartó, "ezüst forradalomként" emlegetett tüntetések fő célja Mihail Szaakasvili elnök megbuktatása.
Vágólapra másolva!

Egy rendőr és egy tüntető vesztette életét szerda este Tbiliszi központjában, ahol immár hatodik napja gyülekeznek a tiltakozók Mihail Szaakasvili elnök távozását követelve. A rendőrség közlése szerint a két embert egy autó ütötte el, ami nem sokkal az előtt hajtott át a helyszínen, hogy a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel.

A grúz rohamrendőrség éjszaka könnygázzal és harckocsikra szerelt vízágyúkkal lőtte a parlamentnél összegyűlteket - írja a BBC brit csatorna online oldala. A rendőrök akciójára több demonstráló botokkal és pajzsokkal vágott vissza. Szemtanúk beszámolói szerint az egész összecsapás nagyjából harminc percig tartott. Az orvosok körülbelül negyven embert láttak el, nagy részük az arcán sebesült meg - írja a Reuters hírügynökség. A hatóságok azt ígérték, hogy a csütörtöki függetlenségi napi ünnepségek előtt elűzik a demonstrálókat a fővárosból.

A zavargások szombaton kezdődtek, amikor legkevesebb tízezer ember demonstrált a grúz főváros belvárosában az elnök, Mihail Szaakasvili lemondását követelve. A mozgalmat többen "ezüst forradalomnak" nevezik, a tüntetők között ugyanis sok az idős grúziai állampolgár. Ők elsősorban a csökkenő nyugdíjak és a növekő élelmiszerárak miatt háborognak. A tüntetők szerint az elnök nem tett semmit a szegénység kezeléséért, a hatalmat pedig saját monopóliumaként használja.

Grúziában magas a szegénységben élők száma, a kormány ellenzéke megosztott, a nyugati államok pedig Szaakasvilit támogatják, aki 2004-ben került hatalomra, ráadásul szintén egy népi felkelés nyomán.

Forrás: AFP/Vano Shlamov