Egy vajdasági faluban fogták el Ratko Mladicot

elfoghatták Ratko Mladic szerb háborús bűnöst, Radovan Karadzic
Vágólapra másolva!
Szerbiában letartóztatták a tizenhat éven át bujkáló Ratko Mladicot. Az első hírek szerint nem volt biztos, hogy az elfogott férfi valóban Mladic, és még hátravan a DNS-vizsgálata is, de a szerb elnök, Boris Tadic megerősítette, hogy Mladicot kapták el. A rendőrség azt közölte, hogy a háborús bűntettekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot egy vajdasági faluban, a Nagybecskerek járásban fekvő Lázárföldön fogták el. A "balkán mészárosaként" emlegetett Mladic bujkálása idején nem álcázta magát, nem növesztett szakállt, de rossz egészségügyi állapota miatt szinte felismerhetetlenül megöregedett.
Vágólapra másolva!

Boris Tadic szerb elnök csütörtökön bejelentette, hogy elfogták a háborús bűnös Ratko Mladicot. A szerb rendőrség nem sokkal korábban letartóztatott egy férfit, akiről azt gyanította, hogy ő Ratko Mladic, a háborús bűntettekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok. Az elsődleges hírek szerint Szerbiában egy meg nem nevezett helyszínen tartóztatták le a férfit, aki külsőre hasonlított Mladicra. Hogy valóban Mladicról van-e szó, azt később DNS-vizsgálattal is kívánják majd bizonyítani.

A B92 szerb rádió híre szerint az elfogott férfi neve Milorad Komadic, akit már egy ideje figyelt a titkosszolgálat, miután információi szerint Komadic Ratko Maldicra utaló iratok birtokában volt, valamint kifejezetten hasonlított is Mladicra. A szerb rendőrség szerint a DNS-vizsgálat akár három napig is eltarthat.

Boris Tadic nem árult el részleteket Mladic elfogásáról, azt mondta, hogy erről később a szerb biztonsági szolgálat ad majd felvilágosítást. Tadic egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem időzítették semmihez Mladic elfogását. A szerb elnök közlése szerint kivizsgálják, hogy miként tudott Mladic öt évig bujkálni. A szerb elnök szerint Mladic elfogása után is maradtak még teendők, például a szintén háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic elfogása. Mladichoz hasonlóan Hadzicról is azt gondolják, hogy Szerbiában bujkál. Hadzicot még 2004-ben vádolták meg több mint száz horvát megölésével.

Nem álcázta magát a vajdasági faluban élő Mladic

A rendőrség közlése szerint Mladicot egy Lazarevo nevű faluban fogták, körülbelül száz kilométerre északkeletre, a szerb fővárostól, Belgrádtól. Lazarevo a vajdasági Nagybecskerek járásban fekszik, a település magyar neve Lázárföld. A vajdasági falu polgármestere a belgrádi B92 rádiónak elmondta, a reggeli órákban értesült arról, hogy a faluban a rendőrség házkutatást tart három házban, de azt nem tudta megmondani, pontosan melyik épületben rejtőzött Mladic. A polgármester meglepődött azon, hogy Mladicot fogták el a falujában. A titkos művelet pontos helyszínét a rendőrség sem közölte.


A falu lakói azt nyilatkozták, hogy nem ismertek Komadic nevű embert, de reggel látták a rendőröket a Mladic-háznál. Az ott élő család köztudottan a volt hadseregparancsok rokonsága. A jelentések szerint egyébként Mladic nem viselt szakállt, vagy bármi mást, amivel elfedhette volna arcát, de látványosan megöregedett.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a hírre reagálva közölte, hogy az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicot haladéktalanul adják ki Hágának. Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása "fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára".

Megkezdődött a kiadatási eljárás

A szerbiai háborús bűnök ügyében nyomozó hivatal közölte, hogy folyamatban Mladic kiadatási eljárása. A szerb állami televízió és rádió kora esti jelentése szerint Mladicot már be is szállították a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai törvényszék épületébe. Mladicot a belgrádi felső bíróság keretében működő törvényszék vizsgálóbírója hallgatja ki. Felolvassák neki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát, és ezt követően a belgrádi felső bíróság dönt a vádlott hágai kiadatásáról. Mladicnak jogában áll fellebbezni a kiadatás ellen, s ha így tesz, az ügyben a végső szót a szerb igazságügyi miniszter mondja ki. Bruno Vekaric, a belgrádi törvényszék ügyészének helyettese korábban elmondta, hogy a kiadatási eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

Mladic korábbi agyvérzése miatt nem tudja mozgatni a karját

A Blic című szerb napilap úgy értesült, hogy a 69 éves Mladic azonnal elismerte valódi személyazonosságát az elfogására érkező hatósági embereknek. A Blic arról is beszámolt, hogy Mladic nemrégiben agyvérzést szenvedett, egészségi állapota súlyos, és az agyvérzés miatt nem tudja mozgatni a karját. A lap forrása szerint Mladicnak vesepanaszai is vannak.

Mladic az utolsó ember, aki még szabadlábon volt a boszniai háború során elkövetett mészárlások négy főbb vádlottja közül. A boszniai születésű, katonai karrierjét Tito néphadseregében kezdő Mladic ötvenévesen lett a boszniai szerb hadsereg parancsnoka 1992-ben. Őt tartják Szarajevó négy éven át tartó, legalább tízezer halálos áldozattal járó ostroma fő felelősének, és 1995-ben ő vezette a 7500 boszniai muzulmán halálával járó srebrenicai mészárlást, amelyhez hasonló véres atrocitás a második világháború vége óta nem történt Európában.

A háború 1995-ös lezárása után hiába adtak ki ellene nemzetközi körözést és vádolták meg az atrocitások miatt, visszatérhetett Belgrádba, ahol Slobodan Milosevic akkori elnök támogatását élvezve szabadon járt-kelt. Drága éttermekbe és futballmeccsekre járt, a szerb hatóságok ugyanis akkor nem ismerték el a nemzetközi törvényszék létjogosultságát, Mladicot pedig sokkal inkább tekintették igazi hazafinak, mint háborús bűnösnek.

Forrás: AFP
Korábbi fotók az elfogott Mladicról a képre kattintva

Milosevic 2001-es bukása után azonban Mladic felszívódott, hollétéről csak találgatások voltak. Egyes információk szerint a boszniai szerb katonaság védelmét élvezte, mások szerint rendszeresen vett részt boszniai vadászatokon és régi háborús barátainak születésnapi partijain. Volt, aki szerint Belgrád környékén bujkált, Boszniában föld alatti rejtekhelyet is feltártak, ahol állítólag korábban meghúzta magát.

Felmerült, hogy betegeskedik, és álnéven kezeltette magát, illetve az is, hogy embertelen körülmények között bujkál. Már 2005-ben elterjedt, hogy szorul körülötte a hurok, 2008-ban pedig - nem sokkal a magát nagy szakállú természetgyógyásznak álcázó Radovan Karadzic elfogása után - azt rebesgették, hogy meg vannak számlálva szabadon töltött napjai.

Örül a Nyugat Mladic elfogásának

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "történelmi napnak" minősítette a csütörtökit a nemzetközi igazságszolgáltatás számára, miután őrizetbe vették Ratko Mladicot.

A Bosznia-Hercegovina számára a békét megteremtő daytoni szerződés egyik kidolgozója, Carl Bildt, jelenlegi svéd külügyminiszter csütörtökön hangsúlyozta, hogy sohasem kételkedett Boris Tadic szerb elnök eltökéltségében Ratko Mladic elfogását illetően. A hírre reagálva Bildt Twitter-felületén közölte: tudja, hogy Tadic mekkora munkát fektetett ennek elérése érdekében. Gratulált a szerb elnöknek Mladic elfogásáért, és úgy vélte: ezzel Európa történelmének egy sötét fejezete zárult le.

A német külügyminiszter rendkívül jó hírnek nevezte Ratko Mladic őrizetbe vételét. Guido Westerwelle külügyminiszter csütörtök délutáni rendkívüli nyilatkozatában úgy értékelte, hogy Szerbia ezzel teljesítette az Európai Unió régóta fennálló követelését.

A magyar külügyi tárca csütörtöki közleménye szerint jelentős fejlemény Ratko Mladic elfogása, fontos lépés Szerbia euroatlanti integrációjában, amelyet Magyarország továbbra is támogat. A külügyi tárca úgy foglalt állást: a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb katonai vezető elfogása és kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Szerbia elkötelezett a törvényszékkel történő teljes együttműködés és a régió népeinek megbékélése mellett.