Bin Laden állítólag alkudozni akart Pakisztánnal al-Kaidások bújtatásáról

Vágólapra másolva!
Amerikai hivatalos források szerint Oszama bin Laden egy olyan megegyezést kívánt kötni Pakisztánnal, amely szerint az al-Kaida felfüggesztette volna merényleteit az iszlám köztársaságban cserébe a terrorszervezet vezetőinek bújtatásáért. A pakisztáni nagykövet azonban azt közölte, hogy soha nem hallott hasonló megállapodásról. 
Vágólapra másolva!

Amerikai ügynökök Oszama bin Laden május 2-i likvidálása után számos dokumentumot foglaltak le a terroristavezér pakisztáni rejtekhelyén. A vizsgált iratokból az derül ki, hogy Oszama bin Laden egy Pakisztánnal kötendő megállapodásról tárgyalt Atiya Abdul Rahmannal, az al-Kaida műveleti vezetőjével - közölte hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió. Az alku szerint Oszama bin Laden felfüggesztette volna az al-Kaida terrorakcióit Pakisztánban, ha az iszlám köztársaság menedéket nyújtott volna a terrorszervezet vezetőinek.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az al-Kaida tárgyalt erről pakisztáni illetékesekkel. Úgy tűnik, hogy ez az alku, mint lehetőség vetődött fel a terrorszervezeten belül és csak egymás közt vitatták meg - közölte a CNN forrása. Ezt állítja Husain Haqqani, Pakisztán Egyesült Államokbeli nagykövete is aki közölte, hogy soha nem hallott ilyen megállapodás tervezetről, de ha valóban felkereste volna őket az al-Kaida egy ilyen ajánlattal, akkor ők megtették volna a megfelelő lépéseket.

A rajtaütés után amerikai forrásokból elterjedt az a hír, hogy a pakisztáni kormánynak lehettek információi a likvidált al-Kaida fővezér tartózkodási helyéről. Robert Gates védelmi miniszter később azt mondta, hogy ezek csak feltételezések. Hivatalos források ugyanakkor közölték, hogy ügynökök még mindig keresik a lefoglalt iratokban, hogy volt-e Oszama bin Ladennek pakisztáni kapcsolata.

Washington és Iszlámábád viszonya az utóbbi időben feszültté vált, miután az amerikai kommandósok egy titkos akcióban pakisztáni területen megölték Oszama bin Ladent. A pakisztáni hadsereg kilátásba is helyezte, hogy egy hasonló terrorista akció esetén áttekinti kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Pénteken valószínűleg emiatt érkezett váratlanul Pakisztánba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton látogatása előtt egy nappal jelentette be az Egyesült Államok, hogy csökkentik katonai erejük nagyságát Pakisztánban a helyi kormány kérésének eleget téve.

Pakisztán csütörtökön beleegyezett, hogy a CIA helyszínelőket küldjön Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyének átkutatására. A CIA szakértőit azért engedik a helyszínen vizsgálódni, mert a pakisztániaknak nincs olyan modern felszerelésük, mint az amerikaiaknak.