"Bárki befogadná magához" - sajnálják a "hős Ratko" elfogását Lazarevóban

Vágólapra másolva!
Szégyelli és sajnálja Ratko Mladic elfogását az [origo]-nak nyilatkozó helyiek többsége Lazarevóban, ahol csütörtökön vették őrizetbe a háborús bűnökkel vádolt egykori tábornokot. A bánáti szerb faluban terjedő szóbeszéd szerint Mladic valójában nem is ott bujkált, a helyiek azt állítják, csak azért csempészték oda, hogy nyugodt körülmények között kaphassák el. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

"Szégyen, hogy itt fogták el" - mondta az [origo]-nak Predrag, a helyi temetkezési vállalkozó harmincegynéhány éves fia a szerbiai Lazarevóban Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt szerb tábornok elfogásáról pénteken. Előző nap - Tito születése hivatalos évfordulójának másnapján - ebben, a körülbelül 3000 szerb lakta bánáti faluban tartóztatták le a több mint tíz éve bujkáló Mladicot, akit többek között Szarajevó ostromáért és a srebrenicai mészárlásért is felelősnek tartanak.

Predragnak nem azzal volt baja, hogy a háborús bűnökkel vádolt Mladic szégyent hozna a falura, hanem azzal, hogy elfogták, ráadásul azon a helyen, ahonnan a családja származik. "Itt senki sem tartja őt bűnösnek, bárki befogadná magához" - mondta az [origo]-nak a falu központjában álló, a rendkívüli alkalom miatt tévés forgatócsoportoktól hemzsegő kávézó teraszán, miközben a napernyőket forró szél tépdeste hevesen.

"Ratko Heroj"

A helyiek Mladic iránt érzett szimpátiáját a Lazarevo (vagy Lázárfalva) Nagybecskerek felé eső határában álló településnév-táblára celluxozott cirill betűs nyomtatott szöveg is hirdeti: "Ratko Heroj" - "Ratko hős", alatta kisbetűvel: "Isten óvja a szerbet." A főút melletti vegyesboltos is sajnálja, hogy elfogták, szerinte Mladic nem bűnös. "Háború volt, a másik oldal is követett el bűnöket, nem biztos, hogy ő volt a felelős".

Mladicra csütörtökön, a reggeli órákban csaptak le a szerb hatóságok, a helyi szóbeszéd szerint száz rendőr. A rendőrök három csoportra osztódva, a szomszédos udvarokból ugráltak át, és lepték meg Mladic itt élő rokonait: három családot három különböző, a falu más részein álló házban. A tábornokra rokonánál, Branislav Mladicnál, egy foszladozó festékű vaskapus házban találtak rá, a falu déli részében.

Pénteken kora délután csendesnek és elhagyatottnak tűnt a ház, csak az utcán álldogált elszórva néhány forgatócsoport, fotós és pár rendőr a fák és a szomszédos házak árnyékában. Csak közelebb lépve látszott, hogy a porta hátsó udvarán férfiak szénát hánynak, aztán egy csettegővel vontatott szénáskordé is feltűnt, begördült a portára, miközben a rajta ülők derűs daccal figyelték az őket fényképező fotósokat. Később azonban mérgesen kiabáltak kifelé, amikor páran a kapu felett bekémlelve próbáltak jobb látószöget találni. Őket az utcán posztoló rendőrök tessékelték kissé távolabb.

Összeesküvés-elméletek

Az [origo] által megkérdezett helybéliek általában türelmesen válaszolgattak, vagy egykedvűen elutasították az érdeklődést, de érezhető volt az események kiváltotta feszültség is. Az [origo] szomszéd utcában sétáló fotóriporterével egy férfi kiabálni kezdett, amikor lefotózta a biciklin szállított motoros fűrészét, majd motoros fiatalok húzták rá a kormányt ordibálva.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mladic letartóztatása, és hogy itt találták meg a faluban, minden helyit meglepett, akik szóba álltak az [origo]-val. "Nem számítottunk rá, meg vagyunk lepődve" - mondta Goran Gaovac, a helyi polgármesteri hivatal titkárságáról. "Járt ide Milosevic alatt, voltak méhei, de azóta nem látták" - mondta Predrag. "Nem hiszem, hogy itt élt" - közölte egy utcán bicikliző idősebb nő, aki szerint Mladic rokonai nagyon rendes emberek, nem valószínű, hogy ők bujtatták volna a tábornokot. Állítását, miszerint Mladic nem is itt bujkált, hanem csak néhány napja lehetett itt, sokan visszhangozták a faluban. "Mostanában hozták ide" - vélte egy szőke nő hat-hét portával odébb.

A helyiek között terjedő mendemonda szerint Mladicot két-három napja hozták a csendes kis faluba azért, hogy egy nyugodt helyen, ne pedig egy nagyvárosban fogják el. Egy nagyvárosban ugyanis számítani lehetett volna az elfogását ellenző radikálisok erőszakos fellépésére - magyarázták többen is. "Ugyanaz vitte el, aki hozta" - állította Predrag, arra utalva, hogy a hatóságok keze is benne van a dologban. Gaovac, a titkár csak a vállát vonogatta a szóbeszédre: "semmit nem tudunk".

"Amíg élek, ott lesz a képe a szobám falán"

A temetkezési vállalkozó fia gyanúsnak találta, hogy az elfogás Cahterine Ashton, az EU külügyi főképviselőjének szerbiai hivatalos látogatásának napján történt, ráadásul két nappal az után, hogy Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa belengette, hogy azok az országok, ahonnan túl sok menekültkérő érkezik az EU-ba, elveszíthetik szabad európai vízumukat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy kapuval Mladic rokonainak házától három idős férfi ücsörög kopott vasszékeken az árokparti árnyékban. Nem szívesen nyilatkoznak, azt mondják, fáradtak, egész nap kérdezgették őket. "Színházi előadás az egész" - mondják végül, amikor kiderül, hogy egyikük távolról ismeri az [origo] helybéli segítőjének apját. Ők is úgy vélik, Mladic valójában nem itt bujkált. "A háború előtt járt itt sokat, de azóta nem látták. Biztos, hogy valakinek feltűnt volna, ha itt rejtőzik." Ők sem rejtették véka alá a szimpátiájukat: sajnálják, és fáj nekik, hogy elfogták a tábornokot. "Amíg élek, ott lesz a képe a szobám falán" - mondta egyikük vastag szemüvege mögül.