Lemondott a szexuális zaklatással vádolt francia államtikár

Vágólapra másolva!
Beadta lemondását az a francia államtitkár, akit a korábbi IMF-vezér ügyén felbátorodva feljelentett szexuális zaklatásért két volt alkalmazottja. A francia kormányfő üdvözölte a megvádolt politikus "bátorságát", amiért önként lemondott a tisztségéről.
Vágólapra másolva!

Lemondott vasárnap a francia kormány közszolgálati ügyekért felelős államtitkára, akit öt nappal korábban szexuális zaklatással vádolt meg két nő. A francia miniszterelnöki hivatal rövid közleménye szerint Francois Fillon kormányfő tudomásul vette a döntést, és üdvözölte Georges Tron "bátorságát és felelősségérzetét".

Az államtitkár már szombaton jelezte, hogy lemond, ha a kormányfő vagy a köztársasági elnök ezt szükségesnek látja. Nyilvánosan egyikük sem kérte lemondásra, de az utóbbi napok kormánypárti megszólalásaiból egyértelmű volt az üzenet: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, a New Yorkban nemi erőszakkal vádolt, szintén francia Dominique Strauss-Kahn hasonló ügye után az államtitkár helyzete tarthatatlanná vált a kormányban.

Tron végül vasárnap reggel levélben tudatta Nicolas Sarkozy államfővel, hogy "személyes ügynek tekinti ártatlanságának bebizonyítását", s úgy érzi, ha lemond, jobban meg tudja védeni magát.

Az 53 éves államtitkár, Draveil város jobboldali polgármestere ellen a hivatalban dolgozó két egykori beosztottja tett szerdán feljelentést szexuális zaklatás vádjával. Az ügyben az ügyészség szexuális zaklatás és erőszak gyanújával előzetes eljárást indított. A Le Parisien című napilapnak adott interjúban az egyik sértett azt mondta, a volt IMF-vezér ügye bátorította arra, hogy feljelentse egykori főnökét.