Berlusconi pártját a kormányfő fellegvárában, Milánóban is legyőzhetik

Vágólapra másolva!
A baloldal sikerét jósolták a hétfőn zárult olasz helyhatósági választás befejezése után ismertetett exit poll felmérések. Az egyik legnagyobb kérdés az volt, ki vezet majd Milánóban, Silvio Berlusconi jobboldali kormányfő szülővárosában. Két hete, az első fordulóban a baloldali Giuliano Pisapia váratlanul megelőzte a jelenlegi polgármestert, Letizia Morattit, aki a miniszterelnök pártjának színeiben indult.
Vágólapra másolva!

A szavazóurnák zárása után közölt előrejelzések szerint Milánóban és Nápolyban is vereséget szenvedett Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja, a Szabadság Népe (PDL). A felmérés alapján a lombard nagyvárosban a balközép pártszövetség jelöltje, Giuliano Pisapia győzött 53,5 százalékkal, megelőzve a PDL által támogatott eddigi polgármestert, Letizia Morattit (46,5 százalék). Nápolyban szintén a balközép szövetség polgármesterjelöltje áll nyerésre (54,5 százalékkal) jobboldali riválisával szemben.

A helyhatósági választások második fordulója vasárnap reggel kezdődött, a 88 településen és hat tartományban hétfő délutánig lehetett szavazni. Az eredmény pedig az országos politikai erőviszonyok miatt is érdekes. Mint arról a La Stampa napilap beszámolt, ha a Szabadság Népe elveszíti a milánói választásokat, akkor a párt történelmi szövetségese, az Északi Liga is megvonhatja támogatását Berlusconitól, akit túlságosan leköt az igazságszolgáltatás ellen vívott küzdelme. A vereség a PDL sorain belül is konfliktusokat gerjeszthet, és Berlusconi vezető pozícióját is kikezdheti - írja a La Stampa.

A miniszterelnök a két forduló között arról biztosította közeli szövetségeseit, hogy az eredményeknek nem lesz hatása a kormányra. Silvio Berlusconi hozzátette, hogy biztos az Északi Liga támogatásában is.